nedelja, 26. maja 2024.

Besplatni priključci na Toplanu – uspešna građanska inicijativa

Objavljeno: 7. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Lokalni odgovor
Foto: Lokalni odgovor

VALJEVO- Grad Valjevo doneo je odluku da građanima u naredne dve godine omogući besplatno priključenje na Toplanu, čime su ukinute takse za prelazak na sistem daljinskog grejanja. Inicijativu za donošenje te odluke je u januaru ove godine pokrenulo udruženje Lokalni odgovor.

Na konferenciji za novinare Đorđe Petković, predsednik Lokalnog odgovora, istakao je da je ova odluka rezultat gotovo jednogodišnje zagovaračke akcije koju je u Valjevu sproveo Lokalni odgovor „i dokaz da građani, kada se aktiviraju i žele da nešto promene i postignu, mogu to da i urade s obzirom na to da je ovo rezultat zalaganja građana i lokalnog udruženja“. Po njegovim rečima, od januara ove godine Lokalni odgovor je u Valjevu sproveo niz aktivnosti, te je pored ostalog organizovao konsultacije sa udruženjima, upravnicima stambenih zajednica, predstavnicima JKP Toplana i nezavisnim stručnjacima.

Aleksandar Perović, stanar zgrade u ulici Vlade Danilovića rekao je da su stanari i upravitelj već imali sastanak i razgovor na temu priključivanja na Toplanu, te da su stanari pozitivno raspoloženi da se uključe u akciju koju je pokrenuo Grad Valjevo, ali ističe i neka otvorena pitanja.

„Potrebne su nam potpune informacije kako bi građani mogli da znaju kolika je investicija u instalaciju koja treba da se provede kroz stanove, ali i da li će plaćanje usluge biti paušalno svakog meseca u toku godine ili će biti po potrošnji, kao i koliki će biti troškovi“, rekao je Perović.

On navodi da je u ovom trenutku nedorečeno koji je to gradski organ ili JKP Toplana kome građani mogu da se obrate za bitne informacije kako bi mogli da donesu odluku u okviru svojih stambenih zajednica, o eventualnom priključenju na sistem daljinskog grejanja.

Prema podacima Lokalnog odgovora oko 12 odsto domaćinstava u Valjevu priključeno je na sistem daljinskog grejanja od blizu 40.000 domaćinstava, a pored toplovodne mreže koja je prošla gradskim ulicama nalazi 78.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, koji bi mogao da se greje uz pomoć JKP Toplana.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *