četvrtak, 22. februara 2024.

Građani odlučuju gde će biti postavljeni radari

Objavljeno: 30. marta 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Saobraćajna policija u aprilu će sprovesti akciju „Blic maraton“, kada će tokom jednog dana saobraćajci neprekidno, 24 sata, na području Valjeva kontrolisati brzinu vozila i to na lokacijama koje odrede građani! Svi građani Valjeva imaju priliku da do 3. aprila ukažu na lokacije za koje misle da su problematične, kada je o brzini reč. Svoje predloge mogu da dostave telefonom na broj 294-440 ili na mejl: saobracajnapolicija.va@mup.gov.rs.

„ Praksa evropskih zemalja, u kojima se ovakve akcije sprovode, je da u njih budu uključeni i građani, koji bi trebalo da ukažu koje su to lokacije na kojima, po njihovoj oceni, najčešće dolazi do kršenja propisa o brzini kretanja vozila u saobraćaju. U skladu sa tom praksom, a imajući u vidu da je policija servis građana i da je otvorena za sve sugestije i predloge, Uprava saobraćajne policije poziva građane da najkasnije do 3. aprila predlože mesta kontrole“, navedeno u saopštenju.

Tokom akcije biće angažovani svi raspoloživi uređaji za merenje brzine kretanja kojima raspolaže saobraćajna policija – ručni radari, radari u sistemima video nadzora i uređaji za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije, tzv. „presretačima“.

Uređaji će beležiti video snimke i fotografije vozila koja se budu kretala brzinom većom od dozvoljene, nakon čega će vozači biti zaustavljani i kažnjeni za učinjeni prekršaj.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, a posebno saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama. Naučna istraživanja širom sveta su pokazala da se smanjenjem brzine kretanja vozila za samo 1 km/h, rizik od nastanka saobraćajne nezgode sa nastradalim licima smanjuje za oko tri odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *