četvrtak, 13. juna 2024.

„Imam prljave ruke, ali čist obraz“

Objavljeno: 13. oktobra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- „Imam prljave ruke, ali čist obraz i svoj posao već 38 godina radim s ljubavlju“, ovako u najkraćem svoj životni poziv opisuje najstariji valjevski odžačar Dragan Đurić. Građani se odžačara, najčešće, sete kada već krene grejna sezona, pa Dragan ovih dana ima pune ruke posla.

„ Jedino su penzioneri ažurni. Oni na vreme misle o ogrevu i čišćenju odžaka, dok me se ostal, najčešće, zovu kada već počne grejna sezona. Telefon mi već nekoliko dana svoni non-stop i svi bi hteli da odmah dođem kod njih, ali to nije moguće. Dnevno mogu da očistim po 4-5 odžaka, tako da neki moraju malo i da sačekaju moj dolazak“,  priča ovaj odžačar.

Pošto se skoro četiri decenije bavi odžačarskim poslom, u gradu skoro dan nema kuće ili ustanove u koji Dragan nije ušao, a među mnogim mušterijama stekao je i brojne prijatelje. „Moja parola je da svoj posao radim najbolje što mogu, da bi me ljudi i zvali sledeće godine. Zato i imam veliki broj stalnih mušterija. Mladi odžačari, iako ih je malo, to ne shvataju. Misle da mogu da se obogate preko noći sa ovim poslom, a to je nemoguće“, objašnjava Dragan.

Pored toga što bi u grejnoj sezoni sve mušterije žele da kod njih dođu „odmah“, što je neizvodljivo, Dragan kaže da drugih problema sa svojim mušterijama skoro da nema. Ipak priznaje da, sporadično, u odžačarski posao vole da mu se mešaju žene, ali i mlađi muškarci, dok starije mušterije puste odžačara da radi svoj posao.

„Žene prednjače u tome. Kako uđem u kuću one počinju da mi pričaju šta da radim, traže da im palim odžak, što je nebezbedno. Takvi su i mladi, misle da sve znaju. Ja im kažem da ako znaju da rade da meni skuvaju kaficu da popijem, a oni neka obave sami taj posao. E, onda se povuku i puste me da očistim odžak kako treba“, priča kroz osmeh valjevski odžačar.

Čišćenje odžaka košta od 1.000 do 1.500 dinara, a cene svojih usluga Dragan godina nije menjao. U dugododišenjem radu bilo je raznih situacijama, poput jedne gde ga je čovek kod koga je imao zakazano čišćenje odžaka optužio da je lažov, jer je zakasnio sam jedan minut, do toga da mu neki, kada ga vide na ulici, traže dlaku sa odžačarske četke za sreću.

„ Ljudima otkazuju operacije srca i nikom ništa, a ja sam zakasnio samo jedan minut i mušetrija me optužila da sam lažov. Pređem preko toga, uzmem četku u ruke i završim posao. Često, kada me na ulici sretnu žene, traže mi dlaku sa četke da bi stavile u novčanik, kako bi imale više novca. Ne mogu da izađem u susret, jer kada bi svima davao po dlaku, ne bi ima sa čim da radim- priča kroz osmeh ovaj valjevski odžačar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *