nedelja, 26. maja 2024.

Koncentracija čađi na granici dozvoljenih vrednosti

Objavljeno: 25. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zavod za javno zdravlje (arhiva)
Zavod za javno zdravlje (arhiva)

VALJEVO- Iako je grejna sezona, praktično, još uvek nije počela u punom obimu zbog toplog vremena, koncentracija čađi u vazduhu bila je blizu dozvoljenih vrednosti tokom nekoliko dana u oktobru. „ Od početka oktobra nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrednosti, ali je koncentracija čađi bila na granici tokom više dana u oktobru“, rečeno je portalu Patak online u Zavodu za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha, gde se prati prisustvo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi u vazduhu, meri se u centru Valjeva, na Petom puku i u Novom naselju. Još ranije je privremeno  zatvoreno merno mesto u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, na kojem se merilo prisustvo PM-10 čestica u vazduhu.

Razlog za to je nepotpuna opremljenost takozvane „hladne sobe”, iako je obezbeđena prostorija i nabavljen aparat za merenje uzoraka iz dvorišta. Međutim, nedostaje uređaj koji obezbeđuje mikroklimatske uslove, optimalnu vlažnost i toplotu, pri kojima se meri prisustvo PM-10 čestica u vazduhu, koji košta oko 3.000 evra.

Kako saznajemo, taj problem bi trebalo da bude rešen do kraja ove godine, kada se očekuje da će početi merenje prisustva PM-10 čestica u vazduhu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *