subota, 20. jula 2024.

Naučni radom do uže specijalističke oblasti

Objavljeno: 26. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Hirurgija valjevske bolnice za više od vek i po postojanja ima svetle trenutke koji su upisani u istoriju srpskog zdravstva. U nešto skorijem vremenu, proteklih decenija, valjevski hirurzi su na krilima entuzijazma pionirski osvajali brojne procedure koje su postale standard u izvođenju operativnih zahvata.

Od kraja prošle godine valjevska hirurgija može da se pohvali značajnim pojačanjem, kada je dr Vladimir Pantelić odbranio subspecijalistički rad na  temu: “Hirurško lečelje dobro diferentovanih tumora štitaste žlezde kod dece i adolescenata “ i tako postao subspecijalista endokrini hirurg. Pre njega valjevska hirurgija je imala dvojicu subspecijalista, prim. dr Iliju Tripkovića kao subspecijalistu hirurgije digestivnog sistema i dr Vladimira Stajića subspecijalistu vaskularne hirurgije.

“Sa velikim ponosom mogu istaći da sam dbranio subspecijalistički rad na temu Hirurško lečenje dobro diferentovanih tumora štitaste žlezde kod dece i adolescenata. Operacije dobro diferentovanih karcinoma štitaste žlezde kod dece i adolescenata su retke u praksi i u literaturi nema dovoljno podataka o ovoj tematici. U tom smislu, sprovedno istraživanje pruža važne informacije koje se odnose kako na biološke karakteristike pomenutih karcinoma i dijagnostiku tako i na njihovo hirurško lečenje u jednoj ovako osetljivoj populaciji stanovništva. Najvažniji rezultati ovog retrospektivnog istraživanja su pokazali da je kod dece i adolescenta u desetogodišnjem periodu praćenja od dobrodiferentovanih karcinoma prisutan papilarni karcinom. Osim toga, ovim istraživanjem smo na ovim prostorima prvi put pokazali da je klinička prezentacija karcinoma kod dece i adolescenata gotovo identična kao kod odraslih”, navodi detalje iz svog rada dr Vladimir Pantelić.

Odbrana rada je bila u Svečanoj sali  Dekanata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde tu privilegiju po rečima prodekana prof.dr Paunovića imaju samo odabrani, a prva diploma subspecijaliste u 101. godini postojanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je upravo sa imenom dr Vladimira Pantelića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *