subota, 13. jula 2024.

Obeležen Svetski dan srca

Objavljeno: 1. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Pod sloganom „Poveži se srcem“, predstavnici Crvenog krsta Valjevo, Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Medicinske škole zajedničkom akcijom na Gradskom trgu obeležili su Svetski dan srca. Anketirali su sugrađane o štetnim životnim navikama i podelili propagandni materijal, a osim toga učenici Medicinske škole su zainteresovanim prolaznicima merili pritisak.

Slavica Filipović, strukovna medicinska sestra – specijalista javnog zdravlja iz Službe polivalentne patronaže ukazala je da su jedan od najznačajnijih faktora rizika i kod pacijenata inificiranih koronom oboljenja srca i krvnih sudova, a da od 2005. Srbija ima strategiju borbe protiv masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, u kojoj se na prvom mestu nalaze kardiovaskularne bolesti.

„Ne možemo uticati na starost, pol, genetsku predispoziciju, ali je stil života bitan: nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, stres, štetnost duvanskog dima, previše konzumiranje alkohola, dijabetes – sve su to faktori rizika. Zdravi stilovi života i redovne kontrole zdravlja su jako bitne. Podsetila bih da sugrađani koji nemaju temperaturu i simptome prehlade mogu da se jave na preglede kod izabranog ili drugog lekara opšte medicine u ambulantu Novo naselje i kod lekara Medicine rada u Dom penzionera. Naši korisnici radnim danima od 7 do 13.30 mogu produžiti hroničnu terapiju na telefone 064 8321 997 i 064 8321 431. To mogu učiniti i preko portala za pacijente na sajtu Doma zdravlja Valjvo. Sve medicinske službe na primarnom i sekundarnom nivou nalaze se u u službi zdravlja naših sugrađana“, rekla je Slavica Filipović.

Snežana Marinković iz Sektora za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo je rekla da im je cilj da skrenu pažnju na to šta se dešava ako se nezdravo hranimo, nemamo dovoljno fizičke aktivnosti i sna, a imamo konstatntan stres.

“Sigurno da će doći do nekog okidača u našem organizmu, pašće nam imunološki odgovor i može doći do srčanih tegoba. Zato prošetajte do Pećine, do reke Gradac, nađite sebi destinaciju, bar 15-20 minuta dnevno. Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose dosta masti i rafinisanog, belog šećera 20 odsto povećavaju mogućnost za stvaranje srčanih problema. Počnite radni dan kašičicom meda rastvorenoj u mlakoj vodi, napravite limunadu, imajte redovne obroke, lezite ranije, odložite mobilni telefon od sebe. Jedino mi možemo uticati da nam zdravlje bude blagotvornije i da nam dugo traje“, rekla je predstavnica Zavoda za javno zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *