petak, 21. juna 2024.

Od početka godine 65 dana je vazduh bio zagađen

Objavljeno: 16. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 65 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je vazduh u Valjevu bio zagađen i u drugoj nedelji marta. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice 91,41 µg/m3 je zabeležena 11. marta. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica je zabeležena 9. marta.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Nevidljivi milioni za nevidljive mere za vidljivo ne utiču na smanjenje zagađenja vazduha. U poslednjih godinu dana gradonačelnik Valjeva je tri puta najavio milion evra investicija za smanjenje zagađenja vazduha. Najpre u martu prošle godine, prilikom posete ministarke životne sredine našem gradu kada se govorilo o investicijama u Toplanu, toplovodnu mrežu i  komprimovanom gasu. Potom na prošlogodišnjem Climathonu, kada je dopunio gasifikaciju Valjeva na spisak investicija. Nedavno, u intervju za Vamedia, gradonačelnik je govorio o milion evra investicija, ističući program podrške građanima u oblasti energetske efikasnosti“, navodi se u saopštenju za javnost organizacije „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *