sreda, 24. aprila 2024.

Pet kapitalnih slika u vlasništvu Moderne galerije

Objavljeno: 11. januara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pet umetničkih slika, kapitalnih dela, od sada su u vlasništvu valjevske Moderne galerije, zahvaljujući sredstvima koje je galeriji odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja za projekat „Tragom velikana”.

Nakon kupovine, vlasništvo Moderne galerije od sada su najveće platno Ljube Popovića „Sećanje na Džejmsa Frejzera – Triptih o materiji i smrti”, slike Branka Miljuša „Slavoluk” i „Lavirint”, kao i slike Miloša Šobajića „U 19.55 časova” i Olje Ivanjicki „Iz centra 4A i dalje”.

– Reč je o platnima koja imaju status nacionalnog umetničkog blaga i biće deo buduće zbirke dela fantastičnog slikarstva koja će u narednom periodu biti predstavljena javnosti u novom za nju posebno pripremanom prostoru. Pored toga, u planu je još nabavka četiri vredna dela akademika Svete Samurovića i Radomira Reljića – kaže direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Po njegovim rečima, postojeći prostor Moderne galerije trebalo bi da preraste u stalni legat akademika i osnivača Ljube Popovića, dok će zbirka fantastike dobiti svoj novi prostor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *