ponedeljak, 26. februara 2024.

Pomen episkopu Milutinu

Objavljeno: 8. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U 8 časova u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu počela je Zaupokojena Liturgija, nakon koje će biti održan i četrdesetodnevni parastos blaženousnulom Episkopu valjevskom Milutinu.

Podsećamo, vladika Milutin je preminuo 30. marta u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od posledica oboljenja korona virusom. Po vladikinoj želji, on je sahranjen u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.

Episkop Milutin rođen je 1949. u selu Mijači u okolini Valjeva, zamonašio se 1963. godine, kada je imao samo 14 godina i imao je najduži monaški čin u Saboru SPC. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

Po šest meseci je bio sekretar Kanadske eparhije i paroh u Nijagari. Po povratku u manastir Kaona, postao je njegov iguman 1994, arhimandrit je od 1998. godine. Nalazeći se na toj dužnosti starao se i o novoosnovanom manastiru u Leliću. Istovremeno je postao tamnavski arhijerejski namesnik, od početka 2003. godine i zamenik episkopa Lavrentija.

Arhejerejski sabor Srpske pravoslavme crkve vladiku Milutina je za episkopa australijsko-novozelandskog izabrao u maju 2003. godine. Nakon  tri godine poverena mu je uprava nad novouspostavljenom Valjevskom eparhijom gde je ustoličen 24. septembra. 2006. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *