sreda, 19. juna 2024.

Računar za studentkinju iz dvanaestočlane porodice

Objavljeno: 18. februara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Visoka poslovna škola strukovnih studija poklonila je računar njihovoj studentkinji Roksanda Mijatović iz Mačvanskog Metkovića kod Bogatića, koja živi u teškim uslovima, u dvanaestočlanoj porodici. Da bi ovoj devojci, koja i pored teške materijalne situacije uspeva da bude dobar student, pomogli i olakšali život, u akciju pomoći u prevazilaženju teške materijalne situacije u kojoj se nalazi njena porodica, odlučili su da se uključe studenti i zaposleni valjevske državne visoke škole.

Studentkinja Visoke poslovne škole strukovnih studija na smeru marketing i trgovina Roksanda Mijatović, na prvi pogled, sasvim je običan student. Izdvaja je to što dolazi iz čak dvanestočlane porodice, sa devetoro braće i sestara, i što i pored teške materijalne situacije u kojoj se nalazi, uspeva da bude dobar student. Dvanaestočlanu porodicu Mijatović, pored Roksande, čine njeni roditelji Ilija i Ibojka, te braća i sestre – Dušan, Uroš, Sava, Suzana, Pavle, Anđelka, Vujadin, Jovana i Ivana. Dvadesetjednogodišnja Roksanda je najstariji, dok je petogodišnja Ivana najmlađi član ove velike porodice.

Roksanda skromno kaže da materijalna situacija u kojoj se nalaze Mijatovići nije sjajna, ali je zapravo veoma teška. Naime, roditelji Ilija i Ibojka nisu zaposleni, na malo okućnice i zemlje uzete u zakup u tom selu, porodica se bavi poljoprivredom, a žive praktično od materijalne pomoći države i dečjeg dodatka. “Živimo tako što se odričemo mnogih stvari koje su uobičajene i dostupne drugim porodicama i našim vršnjacima. Opština Bogatić nam je pomogla u renoviranju kuće koja je bila oštećena požarom pre nekoliko godina, bilo je pomoći i dobrih ljudi koji su čuli za nas i pomogli su nam da kupimo i neke stvari. Najstarija braća Dušan i Uroš su završila školovanje u Beogradu gde su ostali i da rade, a svi ostali, sem najmlađe sestre, školujemo se, trudimo se da budemo vredni, dobri i primereni, da pomognemo roditeljima”, priča Roksanda, dodajući da joj je učenje otežano zbog nedostatka računara i pristupa internetu, ali da, iako joj je potrebno više vremena i snalaženja, neće odustati od studija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *