subota, 13. jula 2024.

Šesti rođendan prve bebe iz „epruvete“

Objavljeno: 3. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prva beba iz procesa koji je rađen u tada najmlađem državnom Centru za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice rođena je 1. septembra 2013. godine. Mala Minja iz Prijepolja napunila je šest godina. Danka i Dragan Sredojević iz Prijepolja na dete su čekali punih 14 godina. Mama prve bebe  iz „epruvete“ je ranije za portal Patak online izjavila da je njen najradosniji dan u životu bio 1. septembar, kada je Minja ugledala ovaj svet.

„ Nije bilo lako, ali nismo odustajali. Punih 14 godina smo pokušavali da se ostvarimo kao roditelji. Nakon toga smo se prijavili za program vantelesne oplodnje i uputili su nas u Valjevo. U početku smo bili malo skeptnični zašto Valjevo, ali ne Beograd, ali kada smo došli i videli sve te zaposlene pune entuzijazma, verovala sam u sve njih i nekako sam znala da ćemo uspeti. Na sreću, prvi veštačka oplodnja je bila uspešna, tako da sam zahvaljujući tim ljudima ostvarila svoju najveću želju. Nije bilo lako. Bila sam u velikom strahu da li će sve proći kako treba. Na kraju ispalo je najbolje, a moja Minja je malo poranila, umesto krajem septembra, rodila se 1. septembra, možda zato što sam ja učiteljica, pa je došla na ovaj svet baš na taj dan“, rekla je Danka Sredojević (45), mama sada šestogodišnje devojčice Minje.

Tim VTO sa decom začetom veštačkom oplodnjom ( arhiva)

Do sada je, zahvaljujući Centru za vantelesnu oplodnju, rođeno 387 beba, a do sedmog rođendana 14. decembra, kada je 2012. godine počela sa radom laboratorija Centra, očekuje se rođenje 400 beba! Kako je saopšteno iz valjevske bolnice, sedmi rođendan tim Centra za VTO Opšte bolnice Valjevo dočekaće radno, sa maksimalnom uposlenošću svih kapaciteta.

„Ono po čemu se Centar uvek visko kotirao jeste od početka 2012., mogućnost zamrzavanja prekobrojnih embriona, što je u međuvremenu omogućeno i u ostalim institucijama, a mnogi parovi se nakon prve uspešne trudnoće i rođenja bebe vraćaju po odmrznut embrion i novu bebu. Sve veći broja parova koji roditeljstvo ostvaruju pomoću vantelesne oplodnje, u Centar za VTO Opšte bolnice Valjevo,  dolaze pre svega zbog stručnog i ljubaznog tima, ali i činjenice da je ovde moguće ući u proceduru bez liste čekanja“, navodi se u saopštenju za javnost valjevske bolnice.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *