subota, 20. aprila 2024.

Srednjoškolci u Pfafenhofenu

Objavljeno: 26. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Po osamnaesti put dvanaest učenika valjevskih srednjih škola i gimnazije sa profesorkama nemačkog jezika Dušicom Rajevac i Ivanom Vujić  boravili su od 16-24.06.2017. u Pfafenhofenu na poziv društva “Prijateljstvo sa Valjevom”. Učenici su, kao i svake  godine, bili smešteni u nemačkim porodicama.
Grupa je stigla  16. jula, baš na dan kada je ovo udruženje osnovano pre 18 godina. Sve ove godine Udruženje se trudi da na raznim nivoima ostavri kontakte i na taj način promeni sliku o Srbiji i Srbima, a najbolji način da ova slika bude najlepša su zapravo naši omladinci. Prvog dana našeg dolaska organizovan je uveče sastanak naše grupe, porodica, članova i prijatelja Društva. Ovom sastanku je prisustvovao i naš vice konzul iz Minhena, gospođa Biljana Jeftić, koja se u krtakom obraćanju zahvalila gospodinu Berndu Dušneru za sav dosadašnji rad. Učenice naše muzičke škole izvele su kratak program za sve prisutne.
Prva dva dana proveli smo u Pfafenhofenu. Gradonačelnik nam je na prijemu u našu čast ispričao istorijat grada kao i to da je danas ovaj mali grad od 26 hiljada stanovnika jedan od najrazvijenijih gradova Nemake, sa stopom nezaposlenosti ispod 1,8%, on je jedini grad u Nemačkoj koji 100 % koristi ponovo obnovljive izvore energije. Gradonačelnik Herker je izrazio želju da uskoro poseti naš grad pogotovu sada kada naša dva grada rade zajednički projkat. Od njega smo dobili besplatne ulaznice za bazen kao i ulaznice za “Gartenschau” – razgledanje uređenih gradskih  zelenih površina, manifestacija koja je počela 24. maja i koja nas je sve ostavila bez daha. Na početku smo bili skeptični i nismo imali predstavu o čemu se tu zapravo radi, ali smo se na licu mesta uverili šta sve Nemci rade za očuvanje prirode, koliko vode računa o tome da se u parkovima zasade i biljke koje daju hranu insektima, a ne samo cveće koje je samo lepo i dekorativno i koliko im je duboko usađena svest o tome da smo našu planet pozajmili od naše dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *