četvrtak, 18. aprila 2024.

U “Toplani” zadovoljni probnim radom kotla na gas

Objavljeno: 11. januara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO – U probnom radu u “Toplani” poslednje dve sedmice je kotao na komprimovani prirodni gas, koji bi trebao da ima pozitivan efekat, od ekonomskog u smislu cene grejanja, do ekološkog u smisli smanjenja emisije štetnih gasova.
Kako je objasnio direktor JKP “Toplana” Zoran Stepanović, komprimovani prirodni gas je instaliran na manji kotao od 30 megavata, a posle dve sedmice probnog rada rezultati govore da je u odnosu na mazut veći stepen iskorišćenosti ovog kotla, dok je emisija azotnih oksida iz dimnjaka “Toplane” smanjena.

– Definitivno je da ćemo imati veće iskorišćenje, znači u poređenju sa mazutom, od nekih 85 odsto  očekujemo do 98 procenata iskorišćenosti. Imamo ekonomsku računicu da radimo na komprimovani prirodni gas, pri čemu ta ekonomska računica ne treba da bude jedino merilo. Takođe jako bitno merilo jeste da svedemo emisije zagađujućih materija na nivo znatno niži nego sto to možemo sa mazutom da izvedemo – kazao je Stepanović.
Dugoročna ideja je, kako je rekao, da se korišćenje komprimovanog prirodnog gasa obezbedi i primeni i za rad većeg “Toplaninog” kotla od 50 megavata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *