utorak, 5. marta 2024.

Vuk ubijen posle dve godine zasede

Objavljeno: 7. februara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prvi ovogodišnji vuk u valjevskom kraju „pao“ je na Jablaniku, na 1.200 metara nadmorske visine, a odstrelili su ga lovci Nemanja Madžarević, Darko Marković i Zoran Obućina. Ova ekipa, kako pričaju za Blic, pune dve godine čeka vukove u bespuću jedne od najdivljijih planina valjevskog venca, tako što u blizini lovačke kolibe, koju su sami podigli, ima takozvano mrcilište, gde kao mamac za lukave i oprezne zveri ostavlja hranu. Konačno, i to ne jedan nego pet vukova se pojavilo pretprošle noći oko 1.30 časova, u smeni Nemanje Madžarevića, pošto su se prijatelji dogovorili da uvek neko od njih bude budan i – pripravan.

„Primetio sam da se pet vukova spušta po snegu niz jednu padinu, ali samo je ovaj prišao do mrcilišta. Bio je na oko 50 metara od kolibe, pogodak je bio čist, kalibrom „vinčester 308“, kada je kurjak pao, ostali su se razbežali“, priča ponosan lovac, koji je sa kolegama trofej star oko četiri godine i težak 40 kilograma, doterao do lovačkog doma valjevskog udruženja „Braća Nedić“.

„ Po našim procenama, celim valjevskim krajem krstari oko desetak jedinki koje pokrivaju veliko područje i nanose ozbiljnu štetu domaćinima. Ova zima im ide u korist, jer lakše dolaze do plena, pogotovo srna, što je velika šteta i za naše lovačko udruženje. Svake godine odstrele se do tri vuka, ali njihova reprodukcija traje, tako da se zadržavaju na broju od desetak jedinki na našem području“,  pričaju Nemanja, Darko i Zoran.

Nakon završene sezone lova na divlje svinje, valjevski lovci organizuju i hajku na vuka, ali kako sami sagovornici „Blica“ kažu – „nikada hajka vuka nije ulovila“. Reč je, naime, o prepredenoj zveri koja zna da izbegne poteru i zato mnogo češće „pada“ na način na koji su Madžarević, Marković i Obućina odstrelili prvi ovogodišnji primerak. Sva trojica, inače, su i kinilozi koji gaje lovačke pse za sve vrste divljači, od lisice do divlje svinje.

3 komentara na “Vuk ubijen posle dve godine zasede

 1. Ponosni ste? ubili ste naj plemenitiju vrstu zivotinjskog carstva,najveceg čovekovog prijatelja,sram vas bilo

  10

  1
  1. Pitao bih te koliki bi bio prijatelj sa njim oci u oci..ili da ti napravi stetu u stadu..ne mozes tako da razmisljas..

   2

   5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *