nedelja, 19. maja 2024.

Stagnirala prodaja sira

Objavljeno: 8. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Sa ponovnim otvaranjem pijaca odahnuli su proizvođači sira i kajmaka u valjevskom kraju. U protekla dva meseca smanjena je prodaja ovih proizvoda, a poljoprivrednici  su bili prinuđeni da ih lageruju.

“Teško je proceniti koliko je sira i kajmaka lagerovano u proteklom periodu, zato što se u najvećem procentu radi o proizvođačima koji imaju do pet grla. Ovi proizvođači su bili najviše pogođeni zbog situacije sa korona virusom, jer imaju manji broj krava zbog čega nisu prihvaćeni ni od malih ni velikih mlekara, pa je 90 odsto njih prinuđeno da mleko prerađuje u sir i kajmak. Uz to, kako je reč o specifičnoj trgovini gde svaki kupac želi da proba proizvod, njih su prethodna dva meseca, dok pijace nisu radile, poprilično koštala”,  objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

To potvrđuje i Dragica Teodosić iz Stanine Reke kod Valjeva, koja svakodnevno od četiri krave dobije 80 litara mleka koje preradi u sir i kajmak.

“Iako su pijace otvorene, prodaja je stagnirala. Kupaca je malo, a gotovo nimalo su zainteresovani za mlečne proizvode. Većina njih, naime, snabdela se u prethodnom periodu sa većim količinama sira i kajmaka iz marketa, iako su njihove cene dvostruko više. Mi smo naše zalihe pokušali da prodamo preko “Onlajn pijace”, ali ni tu prodaja nije cvetala, što zbog velike ponude, što zbog nemogućnosti isporuke u svakom trenutku i mogućnosti da ljudi probaju šta nudimo. Proizvođači su već nezadovoljni zbog preniskih cena, ali ne verujem da će zbog slabe tražnje i gubitaka u prethodnom period za one koji nisu mogli da ih lageriju, bilo ko podizati cene”, kaže Dragica Teodosić.

Po izveštajima sa pijace, za kilogram mladog sira treba izdvojiti 250, dok tvrdi sir proizvođači cene od 300 do 400 dinara kilogram. Kilogram mladog kajmaka je 600, dok je cena zrelog i do 200 dinara viša. Inače, 70 odsto trenutne ponude odnosi se na mladi sir i kajmak koji se proizvede u period od sedam dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *