utorak, 30. aprila 2024.

Predstavljen projekat brane “Pambukovica”

Objavljeno: 1. februara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

UB – Opština Ub i JP “Srbijavode”, ako se ispune svi potrebni uslovi, krajem ove godine počeće realizaciju višenamenskog projekta brane i akumulacije „Pambukovica” na reci Ub sa sistemom za navodnjavanje, vrednog preko 36 miliona evra.

Kako je navedeno, projekat predviđa da na reci Ub, na lokaciji oko 21 kilometar uzvodno od varoši, bude izgrađena nasuta zemljana brana ukupne dužine 208 metara, maksimalne visine 26,5 metara i širine u kruni šest metara. Njenom izgradnjom trebalo bi da se na područjima ubskih sela Pambukovica i Raduša i valjevske Gole Glave formira akumulacija površine 130 hektara i zapremine oko osam miliona kubnih metara vode. Iz veštačkog jezera, po projektu, išla bi distributivna mreža za navodnjavanje dužine skoro 62 kilometra, koja bi navodnjavala 2.630 hektara zemlje u pojasu oko reke Ub, na potezu od Pambukovice do gradskog područja Uba.

“Ova brana će biti prevencija od poplava i garantovati neuporedivo viši stepen bezbednosti svih naših građana i njihove imovine u zahvatu reka Ubače i Tamnave i svih njihovih pritoka. Realizacija ovog projekta zahtevaće puno vremena i mnogo više pažnje i posvećenosti u narednom periodu, jer je plan da se završi za tri godine”, rekao je predsednik Opštine Ub Darko Glišić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *