utorak, 30. aprila 2024.

Usvojen drugi rebalans budžeta

Objavljeno: 14. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)

VALJEVO- Odbornici gradskog parlamenta su, nakon četvoročasovne rasprave, usvojili drugi rebalans budžeta Valjeva za 2021. godinu. Javna sredstva su u odnosu na prvi rebalans uvećana za 4,29 posto i iznose 3,796 milijardi dinara.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da su odlični prihodi omogućili da se povećaju planirana sredstva u budžetu grada.

„Ono o čemu se najviše razgovara je realizacija rashoda. Često spominjan program 6. ekologija i zaštita životne sredine, najveći deo realizacije se odnose na rekonstrukciju kotla u Toplani, koja je trenutno u toku i koja će biti završena do kraja godine i neće uticati na grejnu sezonu. Druga stvar je proširenje primarnog vrelovoda u Železničkoj ulici, koji omogućava da ugasimo nekoliko kotlarnica na fosilna goriva i ti radovi će biti realizovani do kraja godine. Najviše me boli kad se priča da se ne radi, jer znam koliko se radi i na koliko projekata učestvujemo. 500 miliona za koje sumnjate da će biti utrošeni se odnose maltene na tri stavke: završetak eksproprijacije zemljišta, Ulica Vuka Karadžića i sve vezano za Toplanu. Dovoljno je da se izađe ispred zgrade i da se vidi koliko se stvari radi u Valjevu“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik i spomenuo još važnih projekata koji će se završiti, a koji se odnose na vodosnabdevanje Žabara i drugih sela, izradu katastarsko- topografskog plana, kako bi se što pre uključili u projekat „Čista Srbija“ da bi dobili 180 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji grada Valjeva.

Devastirane lokacije će biti pretvorene u bezbedna igrališta za decu, kroz projekat izgradnje „Eko parkića“. Obezbeđen je novac za poslednji korak rešavanja problema Apotekarske ustanove.

Lazar Gojković, foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik je rekao da se „na Divčibarama završava izrada PGR, čeka se završetak projekta za izgradnju primarne kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Trebalo bi da 15. septembra krenu radovi na izgradnji trafo stanice 35-10. Potpisan je ugovor sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima za izgradnju primarnog vodovoda,  čime se duplirati kapacitet vode na Divčibarama.

„Pokušali smo da raspodelimo sredstva na sve što nam je neophodno do kraja godine. Zaista duvaju dobri vetrovi za grad Valjevo. Mislim da smo svi svesni toga, od brze saobraćajnice, do investitora koji je već potpisao ugovor i drugog koji je na pragu“, rekao je Gojković.

Tokom četvoročasovne rasprave čule su se primedbe opozicionih odbornika na „slabo“ trošenje novca iz gradskog budžeta, navodeći da je aktuelna vlast loše planirala ovogodišnji budžet, pa se dešava to da u septembru ima neutrošenih sredstava, s jedne strane, dok s druge strane, u Valjevu se ne rešavaju mnogobrojni gorući problemi.

„ Skoro 800 miliona dinara je razlika između onoga što su odbornici usvojili krajem decembra 2020. godine i ovoga predviđenog drugim rebalansom budžeta. To znači da je kreator budžeta promašio za 800 milona jer nije realno planirao. Ja vas pitam, ko će sada biti odgovoran za to što ste budžet promašili za čak 800 miliona dinara? Sad ćete reći da je to super, da imamo veće prihode za 800 miliona dinara, ali ima jedan problem, a to je da su nam pojedine stavke budžeta na nula posto realizacije, a sada je septembar“, rekao je šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *