petak, 20. septembra 2024.

Search

Obeležena slava grada Valjeva

Objavljeno: 25. juna 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Rezanje slavskog kolača, foto: Grad Valjevo
Rezanje slavskog kolača, foto: Grad Valjevo

VALJEVO- Valjevo je obeležilo gradsku slava-Duhovski ponedeljak, Druge Trojice. U hramu Vaskrsenja Hristovog liturgiju je služio episkop valjevski Isihije, nakon čega je obavljeno rezanje slavskog kolača

U danu slave je organizovana Duhovska litija, koja se kretala od novog hrama, Sinđelićevom ulicom, Karađorđevom ulicom i ulicom Vojvode Mišića do stare crkve je obavljen čin rezanja slavskog kolača i upisan zapis u hrast koji se nalazi u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

“Duh Sveti nas čini novim ljudima, obnavlja naše živote i čini da dobra dela koja činimo, mi prenosimo tu blagodat Božiju i na one prema kojima činimo. Zato i svi mi u ovome gradu verujući u Gospoda i živeći da bismo ugodili njemu, molimo se Bogu da nas obnavlja i zato naš grad može sa pravom da se zove hrišćanskim gradom, gradom na kojem počiva Duh Sveti”, rekao je episkop valjevski Isihije.

Urezivanje zapisa, foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da Valjevo gradsku slavu dočekuje u radosti „zbog svega dobrog  što nam se desilo između dve slave“.

„Najzahvalniji smo što živimo u miru i u zdravlju, jer nas je bliska prošlost naučila da su to najvažnije stvari u životu svakog pojedinca, ali i grada i države. Zahvalni smo na svemu što smo zajedničkim snagama uradili da naš grad bude još lepši, bogatiji i razvijeniji.

Božji blagoslov je biti gradonačelnik ovom lepom gradu. Zahvalan sam zbog toga i radujem se novim zajedničkim uspesima i napretku našeg Valjeva“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Litija, foto: Grad Valjevo

U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice izveden je prigodan kulturno-umetnički program, u kome su učestvovali Dom kulture “Izvor” i članovi Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *