subota, 21. septembra 2024.

Search

Ogromna šteta na usevima nakon nevremena

Objavljeno: 28. juna 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Nevreme napravilo ogromnu štetu (ustupljene fotografije)
Nevreme napravilo ogromnu štetu (ustupljene fotografije)

VALJEVO- Nakon subotnjeg, nezapamćenog nevremena, u voćnjacima, baštama, ratarskim usevima ostala je samo pustoš! Od letine za ovu godinu, nakon samo pola sata, koliko je trajala provala oblaka i grad veličine jajeta, oprostili su se poljoprivrednici u valjevskim, mioničkim i osečanskim selima.

Štetu u izgubljenom rodu, ali i na stambenim, pomoćnim i objektima za smeštaj stoke, automobilima, putevima sabiraju meštani Komanica, Rakara, Berkovca, Popadića, Struganika, Gornjeg Lajkovca, Paštrića, Planinice, Miličnice, Osladića, Oglađenovca, te sela Osečina, Sidrija, Tuđin…

“Prizor posle subotnjeg nevremena ravan je apokalipsi, svi zasadi su toliko uništeni, da mogu samo da budu iskrčeni. U šljiivicima nije ostao nijedan list, a kamoli plod na grani. Što je najgore, krupan grad je toliko oštetio grane, da su stabla počela da se suše. Maline i kupine moći će donekle da se oporave, ali tek za dve godine, do tada roda neće biti”,  kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.

O snazi, krupnoći i težini ledenih loptica, koje su krčile sve pred sobom, svedoči i priča voćara, da su one čak otvarale i specijalne protivgradne mreže za zaštitu poljoprivrednih kultura!

Nevreme napravilo ogromnu štetu (ustupljene fotografije)

Inače, ovo je bio drugi nalet gradonosnih oblaka nad Kolubarskim okrugom, u razmaku od svega deset dana. Poljoprivrednici čak nisu imali dovoljno vremena da sagledaju štetu nastalu 13. juna, a već su nakon nekoliko dana doživeli veću katastrofu.

“Šteta je ogromna, pet, šest miliona dinara. Roda neće biti najmanje dve godine, a možda i duže. Na Spasovdan je bio blaži udar grada, ali sad u subotu je padao pola sata, kao teniske loptice. Ovo nikad nije viđeno, ni zabeleženo! Sa dva hektara zasada šljive ogulio je koru, izgubio sam sigurno 150 tona. Pretprošle godine je bilo 100 tona šljive, prošle nisam imao ništa zbog mraza, sada je potukao grad, tako da i sledeće godine opet neću imati ništa. To je sigruno tri godine bez ičega. Maline bi bilo do dve tone, ali ni tu nema ništa. Na sedam zgrada treba da zamenim oko 10.000 crepa, jer je 90 odsto polupano”, govori o razmerama nastale štete Ljuba Jovanović, voćar iz Miličinice.

Pored toga što je za kratko vreme, u subotu na području Valjeva ispaljeno oko 230 protivgradnih raketa, Jovan Milinković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo ukazuje na problem što u Republici Srpskoj ne postoji protivgradna zaštita, da bi se još na tom području sprečilo formiranje oblaka koji donosi nevreme.

Pojašnjava da sitan grad pravi manju štetu, ali, kako kaže, ne bi trebalo dozvoliti da se formira tako krupan grad.

“Šteta u voćnim zasadima je dugoročna i pitanje je da li uopšte mogu da se oporave. Bez obzira što se izvode zaštitini tretmani, najbolje bi bilo da se stabla oštećena od grada povade i zamene. Postavljanje protivgradnih mreža jeste skup, ali je najbolji sistem. Treba razmišljati o tome, bez obzira što se radi o šljivi koja nije toliko profitabilna kao borovnice ili neke druge voćne vrste. Moguće da je to pravi i jedini način kako bi imali sigurnu i stabilnu proizvodnju”,  navodi Jovan Milinković.

Mionički kraj je dodatno nastradao nakon jučerašnjih poplava, kada je voda nosila sve pred sobom.

D.D.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *