petak, 20. septembra 2024.

Search

Za dve godine u „Krušiku“ su se dogodile četiri eksplozije

Objavljeno: 5. avgusta 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Krušik, foto: Patak online
Krušik, foto: Patak online

VALJEVO- U valjevskoj vojnoj fabrici „Krušik“ od 2022. godine do sada su se dogodile četiri eksplozije u kojima je bilo povređenih radnika.

Poslednja nesreća se dogodila u subotu, kada je u vojnom delu fabrike došlo je do aktivacije osnovnog punjenja mine, koja je dovela do eksplozije, u kojoj je povređeno sedam radnika.

Rukovodstvo „Krušika“ se oglasilo saopštenjem za javnost u kome se nalaze samo dve rečenice.

„U pogonu za laboraciju mina, dana 03.08.2024. godine, došlo je do lakše povrede tri osobe, tokom rada sa kapislom. Događaj nije imao šire razmere čime je izbegnuta veća ljudska i materijalna šteta“, navedeno je u saopštenju za javnost „Krušika“, čije rukovodstvo tvrdi da su povređene tri radnika, iako su brojni mediji objavili inicijale sedam radnika koji su zatražili lekarsku pomoć.

Tokom 2023. godine u vojnoj fabrici dogodile su se dve eksplozije. U pogonu kapislane 26. januara jedna radnica vojne fabrike “Krušik” je teže, a jedna je lakše povređena u eksploziji koja se dogodila u toj vojnoj fabrici. Do nesreće je došlo prilikom eksplozije kapisle u kapislani vojnog dela “Krušika.

Holding korporacija „Krušik“ je tada saopštila da je nakon eksplozije u pogonu kapislane formirana komisija za „utvrđivanje uzroka vanrednog događaja i posledice“, a rezultati nisu javnosti poznati do danas.

U eksploziji kapisle koja se dogodila iste godine 22. maja povređena je jedna radnica.

Tokom 2022. godine u „Krušiku“ su se dogodile dve nesreće. U eksploziji inicijalne kapisle 15. avgusta povređene su dve radnice. Jedna radnica je zadobila teške povrede, kada joj je u ruci eksplodirala inicijalna kapisla K34 i njoj su amputirani prsti na obe šake.

Iste godine, 7. decembra, u pogonu mašinske obrade – Upaljačnica tokom rada na doradnoj mašini povređena jedna radnica. Njoj je uređaj zahvatio rukavicu na desnoj ruci, a potom i deo malog prsta.

Do sada javnost nije upoznata sa tim zbog čega je za dve godine došlo do čak četiri eksplozije u valjevskoj vojnoj fabrici, niti je poznato da li neko snosio odgovornost zbog toga.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *