sreda, 9. oktobra 2024.

Search

Obeležen Dan opštine Lajkovac

Objavljeno: 19. septembra 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Lajkovac (arhiva)
Lajkovac (arhiva)

LAJKOVAC- Svečanom akademijom uz dodelu godišnjih priznanja, otvaranjem novog dečjeg parka površine 500 kvadratnih metara i koncertom grupe Stari grad iz Čačka u Kulturnom centru, Lajkovac je obeležio Dan opštine u godini nekoliko jubileja. Sto godina je od zvaničnog proglašenja varošice, 220 godina od pogubljenja Hadži Ruvima, 110 godina od Kolubarske bitke i pogibije Dimitrije Tucovića na Vrače brdu i 80 godina od oslobođenja Lajkovca od okupatora u Drugom svetskom ratu.

“Još od vremena Rimske imperije, na ovim prostorima su se ukrštali trgovački putevi, a čini se da je izgradnjom železničke pruge kroz Lajkovac zauvek određena sudbina našeg mesta. Živeći na raskrsnici puteva, mi Lajkovčani nemamo dilemu kojim putem treba ići. To je put privrednog razvoja, unapređenja životnih uslova i stalne brige o našim građanima”, rekao je na svečanosti predsednik opštine Andrija Živković.

Andrija Živković, foto: Opština Lajkovac

Pomoćnik ministra za javna ulaganja Vladimir Mićić je najavio rešavanje vodosnabdevanja, višedecenijskog problema Lajkovčana.

Godišnja priznanja

U oblasti humanosti za 2024. godinu javnim priznanjem i iznosom od 120.000 dinara nagrađen je nastavnik Ivan Živanović, za podvig koji je napravio sa svojim učenicima Izdvojenog odeljenja OŠ “Mile Dubljević” u Bogovađi sagradivši i opremivši dom za petoro dece u naselju Palež u Pepeljevcu.

„Neka ovo bude poslednji put da se neko pominje, pohvaljuje i nagrađuje za jedan ovakav potez. Da nam u budućnosti humanost ne bude nešto čime se iznenađujemo, nego da nam bude svakodnevnica, da se u ljudskosti malo više pronađemo“, rekao je nastavnik Živanović.

Nastavnik Ivan Živanović, foto: Opština Lajkovac

Dobitnik nagrade u oblasti sporta za 2024. godinu, za izuzetne rezultate i značajan doprinos afirmaciji i unapređenju sporta, je odbojkašica Stefana Pakić, reprezentativka Srbije i članica OK Železničar.

Još jedno igralište u Lajkovcu, foto: Opština Lajkovac

U Lajkovcu je povodom obeležavanja Dana opštine otvoreno savremeno igralište za decu u neposrednoj blizini vrtića, škole i sportsko-rekreativne zone. Opremljeno tartan podlogom i modernim spravama zauzima oko 500 kvadrata, a za to Opština Lajkovac je izdvojila 18 miliona dinara. Manja i jednostavnija igraonica na otvorenom godinama postoji u centru varoši, nedavno je završena u Vračeviću, a Andrija Živković najavljuje da će slična igrališta, manjih dimenzija, dobiti i deca ostalih sela u opštini.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *