utorak, 22. oktobra 2024.

Search

Euro Litijum Balkan: Neće biti rudnika ni fabrike sumporne kiseline

Objavljeno: 17. oktobra 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevo, foto: Patak online
Valjevo, foto: Patak online

VALJEVO- Kompanija Euro Litijum Balkan oglasila se saopštenjem za javnost zbog, kako je navedeno, brojnih neistina koje se šire u vezi njihovih poslovnih planova u valjevskom kraju.

„Kako bismo stali na put daljem širenju netačnih informacija o potencijalnim i budućim planovima kompanije u okolini Valjeva, kompanija želi da predstavi građanima svoje planove i viziju poslovanja.

Euro Litijum Balkan, svoje poslovanje zasniva na geološkim istraživanjima mineralnih sirovina i kao takva isključivo se bavi analizama sastava zemljišta, radi utvrđivanja potencijalnih ležišta određenih tipova rude.

Tokom istraživanja koja su sprovedena, došli smo do saznanja da sastav nalazišta u okolini Valjeva sadrži dominantno minerale borata i u manjoj količini minerale litijuma. Takođe, došli smo  do saznanja  o  postojanju  značajnog  geotermalnog  potencijala  na  teritoriji  Valjeva  i okoline. S tim u vezi, fokus daljih aktivnosti kompanije biće usmeren upravo na dalja istraživanja minerala borata i geotermalnog potencijala.

Imajući u vidu vrstu minerala (borati) koji su pronađeni u okolini Valjeva, kompanija je paralelno radila na razvoju odgovarajućeg tehnološkog procesa za izdvajanje ovih minerala.

Po našim saznanjima i dokazima izdvajanje minerala borata se može sprovesti kroz  neinvazivni tehnološki proces koji je ekološki popuno prihvatljiv, a u kome se koriste isključivo topla voda i natrijum-karbonat, koji se koristi u brojnim industrijama, uključujući prehrambenu industriju.

Postoji puno dezinformacija koje bismo želeli da pojasnimo javnosti. Euro Litijum Balkan, neće vršiti geološka istraživanja u gradskim naseljima, niti je to do sada rađeno. Takođe, kompanija nema u planu otvaranje površinskog rudnika, niti izgradnju fabrike sumporne kiseline. Samim tim, kompanija uopšte ne razmatra izmeštanje korita reka, pravljenje brana i akumulacija, raseljavanje ljudi, niti izmeštanje privrednih subjekata, kako se to, neretko, čuje u medijima i javnosti. Osim toga, kompanija nema saradnju, niti ima u planu da zajednički radi sa nekim drugim kompanijama i projektima koji se bave geološkim istraživanjima i rudarstvom.

Takođe, samo ime kompanije  Euro Litijum Balkan, upućuje na to da se kompanija bavi primarno istraživanjem litijuma, što je samo jedna od sirovina koje je istraživana, pored borata, i pratećih elemenata.

Imajući u vidu, da su u okolini Valjeva nađen minerali borata, kompanijski planovi su da se stavi akcenat upravo na dalja istraživanja potencijalnog ležišta borata, kao i uočenih geotermalnih potencijala. S tim u vezi, a kako ne bi dovodili građane u zabludu, kompanija će u skorijem roku promeniti naziv“, navedeno je u saopštenju za javnost kompanije Euro Litijum Balkan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *