utorak, 22. oktobra 2024.

Search

Prošlo leto je bilo najtoplije u poslednjih 50 godina

Objavljeno: 21. oktobra 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Leto iza nas ostaće upamćeno kao najtoplije nakon pola veka. Tokom sva tri letnja meseca – jun, jul i avgust (meteorološki leto traje od 1. juna do 30. avgusta) obarani su decnijski rekordi.

Po podacima koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod bili su najtopliji od 1951. godine, premašene dosadašnje rekordne vrednosti maksimalnih dnevnih temperature vazduha, zabeležen rekordan broj letnjih dana, te tropskih dana i noći…

Da su tropske temperature vladale danima osetili su i stanovnici Valjeva. U odnosu na prethodne godine, kada je takođe bilo letnjih dana sa izuzetno visokim temperaturama, ovaj period karakterističan je po tropskim talasima kojih je bilo u našem gradu.

Izrazito dug sušni period ostavio je traga na poljoprivrednim kulturama, vodosnabdevanju u ovdašnjim selima, izdašnost izvora je smanjena, rečna korita su presušila.

Jun u gradu na Kolubari je bio topao i kišovit, stoji u biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Tako je srednja dnevna temperatura vazduha iznosila 23,7 stepeni, uz odstupanje od 2,9 stepeni u odnosu na prosek za period 1991 – 2020. godine koji iznosi 20,8 stepeni. Toplotni talas trajao je pet dana, od 18. do 22. juna, od čega je tokom četiri dana bilo ekstremno toplo. Tokom juna u Valjevu je bilo i 14 dana sa padavinama.

Srednja dnevna temperatura vazduha u julu iznosila je 25,9 stepeni celzijisa. Odstupanje u odnosu na prosek, koji za period 1991 – 2020. godine iznosi 22,6 stepeni, bilo je 3,4 stepena. Julski toplotni talas trajao je devet dana, od 9. do 17. jula, sa pet ekstremno toplih dana. Maksimalne dnevne temperature tokom toplotnog talasa kretale su se od 35,3 do 38,2 stepena. Rekord su oborile tropske noći. Meteorolozi su izbrojali da ih je tokom jula bilo 15, te je prevaziđen maksimum broja tropskih noći iz 2021. godine kada ih je bilo devet.

Avgust je bio još topliji. Merenja su pokazala, srednju dnevnu temperatura vazduha u Valjevu od 26 stepeni, koja je  u odnosu na prosečnu za period 1991 – 2020. godine ( od normale 22,3 stepeni) iznosila 3,7 stepeni više. Toplotni talas trajao je devet dana, od 11. do 19. avgusta, sa šest ekstremno toplih dana. Ostaće zabeležen broj od 28 topskih dana, što je tri dana više nego u istom mesecu 1991. godine. Prevaziđen je i rekord po broju tropskih noći iz 2017. godine. Pre osam godina bilo je šest tropskih noći, a ovog avgusta čak 10.

D.D.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *