utorak, 30. aprila 2024.

Neće biti poskupljenja grejanja

Objavljeno: 27. septembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO- Pored toga što je cena mazuta drastično „skočila“ u odnosu na prošlu godinu, potrošači na daljinskom sistemu grejanje će plaćati po istoj ceni kao lane. U Gradskoj toplani kažu da neće doći do povećanja cene grejanja, bez obzira na to što je cena mazuta prošle godine bila 38 dinara, a ove je oko 55 dinara. „Da ne bi došlo do poskupljenja grejanja, mi moramo da smanjimo potrošnju mazuta. Naš plan je početkom iduće godine krenemo sa grejanjem na komprimovani prirodni gas, kao alternativu mazutu. Ukoliko bi celu grejnu sezonu koristili mazut, sa visokom cenom ovog energenta i trenutnom cenom grejanja, bili bi u ’debelom minusu’“, kaže za portal Patak online direktor JKP „Toplana“ Zoran Stepanović.

Investicija, kojom će biti moguće grejanje na komprimovani prirodni gas, je vredna 55 miliona dinara. Radovi na instalaciji, obezbeđenju dovoza i skladištenja gasa i konverziji postojećeg mazutnog gorionika u kombinovani gorionik na kotlu od 30 megavata ugovoreni su 10. septembra sa „Gas Teksom” iz Inđije, kao nosiocem posla u zajedničkoj grupi ponuđača sa „NS Konceptom” iz Novog Sada i „MIK Projektom” iz Beograda.

”Prva faza posla, ugradnja utilizatora sa rekonstrukcijom dimnog kanala i gasifikacijom sa osposobljavanjem postrojenja za rad, planirana je do 20. novembra, a 30. decembar je krajnji rok za završetak radova, nakon čega će postrojenje biti ispitano i spremno za pogon. Probni rad i dodatna ispitivanja, biće obavljeni do kraja januara iduće godine, a nakon toga bi trebalo da startuje grejanje na komprimovani prirodni gas“, kaže direktor Gradske toplane.

Cena grejanja u Valjevu je poslednji put promenjena pre pet godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *