utorak, 30. aprila 2024.

Građevinska dozvola za izgradnju regionalne deponije

Objavljeno: 10. oktobra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

UB- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je preduzeću “Eko Tamnava“ građevinsku dozvolu za izvođenje pripremnih radova na izgradnji regionalne deponije za odlaganje otpada u Kaleniću kod Uba. Prema rečima Zorana Petrovića, direktora Regionalnog centra za upravljanjem otpadom “Eko Tamnava“, početak glavnih radova na izgradnji objekata i postrojenja sanitarne deponije u Kaleniću kod Uba očekuje se početkom naredne godine, a završetak radova i početak rada su programirani za kraj 2021. godine.

Kako objašnjava, pripremni radovi obuhvataju zemljane radove na nivelaciji postojećeg terena kao i radove na drenaži i prepumpavanju vode iz pojedinih zona za izvođenje zemljanih radova, u okviru fazne izgradnje Regionalne sanitarne deponije komunalnog i neopasnog otpada „Kalenić“.

„Izradili smo glavne projekte i dobili građevinske dozvole za pristupnu saobraćajnicu sa pratećom infrastrukturom deponije, pripremne radove niskogradnje na prethodnom uređenju devastirane površine „braunfild lokacija“ kao i dalekovoda za priključak na elektro mrežu. Time bi bili ispunjeni neophodni preduslovi za izvođenje glavnih radova na izgradnji objekata i postrojenja deponije. Očekujemo do kraja 2019. godine transfer prvih 560 miliona dinara od strane Ministarstva zaštite životne sredine kako bi izvršili pomenute pripremne radove, a potom u 2020. i 2021. godini još po 650 miliona dinara za izgradnju deponije sa prvom kasetom, kao i izgradnju i opremanje pratećih objekata i postrojenja uz neophodnu specijalističku obuku kadrova koji će upravljati najsavremenijom tehnološkom opremom“, rekao je Petrović

Regionalna deponija biće izgrađena na površini od 75 hektara jalovine bivših kopova rudarskog basena “Kolubara“. Pored Valjeva, Uba, Lajkovca, Ljiga, Mionice, Osečine, Vladimiraca, Koceljeve, Barajeva, Lazarevca i Obrenovca za odvoženje komunalnog otpada u budući centar u Kaleniću zainteresovana je i Loznica, kao i opštine Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovije, čime bi se rešili problemi 560.000 stanovnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *