utorak, 30. aprila 2024.

Skočile cene stanova u Valjevu

Objavljeno: 16. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Novoizgrađeni stani u Valjevu može se u proseku kupiti po ceni od 950 evra po kvadratu, dok je prosečna cena stana u starogradnji 750 evra. Do skoka cena nekretnina u gradu na Kolubari došlo je krajem prošle godine, a kako objašnjavaju u agencijama za prodaju nekretnina razlog je pre svega povećana tražnja za stanovima u starogradnji kojih ima veoma malo na tržištu, dok je velika potražnja za novim stanovima, koji se lako prodaju i to još dok su u izgradnji.

“Stan od 65 kvadrata u naselju Oslobodioci Valjeva 2016. godine mogao je da se kupi za 34.000 do 36.000 evra, a sada je cena istog takavog stana 39.000 do 40.000 evra i tu se vidi lepa razlika. Na povećanje cena uticala je veća tražnja od ponude. U Kolubari dva nisu iste cene stanova i po kvadratu je razlika u ceni od 100 do 150 evra u zavisnosti da li je stan bliže centru ili se nalaze u delu ka Poljoprivrednoj školi. Trenuto u ovom delu grada ponude stanova za prodaju nema“, kaže Miloje Obrenović iz Agencije “Nekretnine Obrenović“.

Novi stanovi se najviše grade u centru grada, a što se tiče starih stanova najviše se traže oni u Naselju oslobodilaca Valjeva i u samom centru, a najmanje u obodnim delovima grada. Prema Obrenovićevim rečima punuda kuća je veća od potražnje i uzavisnosti od lokacije, tipa gradnje, kvaliteta, kvadrat se kreće od 350 do 400 evra.

“ U centru grada je velika potražnja za kućama pre svega zbog investitora koji grade stambene zgrade, dok se na periferiji teško prodaju i za njima je slaba potražnja.Velika je potražnja za manjim stanovima, pogotovo onih od 40 do 50 kvadrata. Jednosobne stanove je jako teško naći. Kvadrat stana u starogradnji prodaje se za 750 evra pa do 790 evra u strogom centru grada. Što se tiče novih stanova tu cene idu čak i do 1.000 ili 1.050 evra po kvadratu. To sve zavisi od lokacije, spratnosti, infrastrukturne opremljenosti, kako je stan sređen i na osnovu toga i cene po kvadratu budu niže ili više za 100 evra“,navodi Obrenović.

U agencijama za prodaju nekretnina kažu da u poslednje vreme Beograđani traže i kupuju seoska domaćinstva, koja se u okolini Valjeva mogu pazariti za 5.000 do 6.000 evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *