sreda, 17. aprila 2024.

Teško se diše u Valjevu

Objavljeno: 16. januara 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Kvalitet vazduha u Valjevu od početka grejne sezone je u mnogima danima bio ispod zadovoljavajućeg nivoa, a u više dana ove zime po sajtovima koji mere zagađenost, vazduh u Valjevu je bio „vema nezdrav“. Tako je u Valjevo juče zagađenost iznosila 230, dok je jutros 219, tako da je Valjevo već danima među najzagađenijim gradovima u Srbiji. Veliku zagađenost u Valjevu potvrđuje i Agencija za zaštitu životne sredine, koja je objavila da je koncentracija PM- 10 čestica u Valjevu tokom jučerašnjeg dana bila skoro pet puta veća od dozvoljenih vrednosti.

U Zavodu za javno u Valjevu od ove godine mere koncentracije PM-10 čestica na uređajima koji su postavljeni u njihovom dvorištu, pored koncentracija sumpor dioksida, azot dioksida i čađi u vazduhu, koje se mere u centru Valjeva, na Petom puku i u Novom naselju.

„ Koncentracije čađi su tokom ove zime, u više navrata, bile 2-3 puta bile veće od dozvoljene vrednosti. Što se tiče PM-10 čestica Zavod za javno zdravlje u Valjevu ih meri od početka ove godine, a dosadašnja merenja pokazuju da smo do sada imali prekoračenje veće 5-6 puta od dozvoljenih vrednosti“, kaže Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje.

Iako je Valjevo od početka grejne sezone u samom vrhu po zagađenosti vazduha u Srbiji, a sličnih problema ima još nekoliko opština i gradova, ovaj problem je na „viši nivo“ podignut tek kada su se sa ovim problemom suočili stanovnici Beograda, koji je protih dana bio među najzagađenijim gradovima.

Tako je premijerka Srbije Ana Brnabić održala hitan sastanak u Vladi Srbije, gde je sa predstavnicima svih relevantnih institucija i ministarstava razgovarala o problemima aerozagađenja, dok je zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole Ministarstva životne sredine, jer to ministarstvo, po njegovim rečima, „u dužem vremenskom periodu nije sprovelo nijednu konkretnu meru“ povodom žalbi građana na prekomernu zagađenost vazduha.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *