petak, 18. oktobra 2024.

Search

Milan Milaković ponovo proglašen za najuspešnijeg stočara

Objavljeno: 28. septembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Apsolutni šampion 41. izložbe goveda simentalske rase u Lajkovcu je krava Lana, vlasnika Milana Milakovića iz Mratišića kod Mionice. U konkurenciji dvadesetak kolubarskih stočara, koji su na lajkovačkoj smotri predstavili 72 priplodne simentalke, Milaković, osim što je izveo najviše kvalitetnih grla, osvojio je najveći broj nagrada i ponovio prošlogodišnji uspeh.

Milan Milaković iz Mratišića, foto: Dejan Davidović
Milan Milaković iz Mratišića, foto: Dejan Davidović

Krava Lana je domaćinstvu Milaković iz Mratišića za 305 dana u proseku dala 7.079 litara mleka, sa 4,01 procentom mlečne masti, te je postala apsolutni šampion ovogodišnje izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Po oceni žirija, Milaković je na izložbu izveo najbolju kolekciju prvotelki. Njegova Jagoda bila je najbolja među prvotelkama, dok je Rubi trijumfovala u konkurenciji junica.

„Uspeli smo na veoma teškoj i sušnoj godini, kakva je bila prošlogodišnja, da održimo kondiciju i brojnost grla na farmi, čak smo i povećali manji broj. Napomenuo bih da bez visoke proizvodnje po grlu trenutno u stočarstvu nema nikakve računice. Sa proizvodnjom koju imam ja ne mogu da se žalim. Pojedina grla daju i preko 10.000 litara mleka u laktaciji i tu ima neke matematike. Zbog količine mleka koju predajem, što je u zavisnosti od perioda laktacije mesečno 25.000 do 30.000 litara, imam i malo bolju cenu. Međutim, što se tiče malih proizvođača, po meni oni su u neizlaznoj situaciji, jer pre svega zbog male količine mleka oni su prinuđeni da to mleko daju po niskoj ceni“, istakao je posle trijumfa u Lajkovcu mladi domaćin Milan Milaković, na čijoj farmi je oko 80 grla od kojih je trenutno tridesetak na muži.

Izložba goveda u Lajkovcu, foto: Dejan Davidović

Žiri je za najkvalitetniju kravu proglasio Maru, odgajenu u štali Poljoprivredne škole u Valjevu, dok je Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice nagrađen za najbolju kolekciju krava. Priznanje za najboljeg stočara sa teritorije opštine Lajkovac otišlo je u ruke Zorice Milić iz Jabučja, dok je za najvećeg proizvođača mleka proglašena farma Aleksandra Jevrića, takođe iz Jabučja.

Predsednik žirija, dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo u Zemun Polju kaže da je Kolubarski okrug već decenijama u vrhu, kada je u pitanju kvalitet simentalske rase goveda, a samim tim i proizvodnje, te da je za sve koji se bave govedarstvom velika satisfakcija, da se na jednom mestu, kao što je izložba u Lajkovcu, nađu najbolji proizvođači.

„Mislim da bi pojedini proizvođači iz ovog kraja, a posebno farma Milaković, mogla da nađe svoje mesto kada je u pitanju nacionalna izložba goveda u Nemačkoj, a ne regionalna izložba u Lajkovcu. To je ono što ističe ove farmere i govedarsku proizvodnju Kolubarskog okruga. Da mi imamo proizvođače koji se na svojim imanjima bave intenzivnom proizvodnjom u govedarstvu, koji gaje grla vrhunske gentike, odgajaju ih u dobrim uslovima i siguran sam i da sa adekvatnom ishranom postižu kondiciju koju smo videli na izložbi u Lajkovcu“, istakao je dr Vlada Pantelić.

D.D.

 

 

 

 

 

 

 

Jedan komentar na “Milan Milaković ponovo proglašen za najuspešnijeg stočara

  1. ZAISTA IMPRESIVNO. LAJKOVCU SVE POHVALE. MILAKOVIĆ IZ MRATIŠIĆA, ČITAKOVIĆI IZ MUŠIĆA I MILIĆI IZ JABUČJU SU ŠAMPIONI ZA KRAVE. NEOPOZIVO. PRISUSTVOVAO. V

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *