petak, 21. juna 2024.

Akademija povodom 150 godina valjevske bolnice

Objavljeno: 27. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svečana akademija povodom 150 godina postojanja valjevske bolnice biće održana večeras u 18 časova, u velikoj sali Centra za kulturu. Prisutnima će se obratiti predstavnik Ministarstva zdravlja, predsednik Srpskog lekarskog društva akademik prof. dr Radoje Čolović, gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić. U programu će učestvovati Gradski hor Abrašević, Milan Đurđević i vokalne solistkinje grupe „Neverne bebe“, glumci Katarina Vićentijević i Branko Antonić i tenor Marko Tomić. U 19 časova u holu Centra za kulturu biće otvorena izložba „Dve istoriografske skice o nastanku i razvoju valjevske okružne bolnice“ autora dr Vladimira Krivošejeva.

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) Franc Tesar i nekoliko viđenijih građana odlučili su da, posle više pokušaja, napokon osnuju bolnicu u Valjevu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva zakupili su kuću nekadašnjeg sreskog načelnika Alekse Andonovića, u kojoj je u jesen te godine bolnica započela rad.

Prvi upravnik bio je Franc Bihali. Kuća Andonovića i danas postoji, u ulici Kneza Miloša broj 40. Školovanih lekara u Valjevu bilo je i pre osnivanja bolnice, a prvi za koga se zna da je 1830. boravio u našem gradu bio je dr Jovan Stejić. Povratak školovanih lekara iz sveta bio je neprocenjiv za zdravstveno prosvećivanje i lečenje, ali za i kulturni napredak grada. Jedan od teških, ali neizbrisivih perioda jeste valjevska bolnica u Prvom svetskom ratu, simbol lekarske i sestrinske humanosti i požrtvovanosti.

Prvi objekti koji su i danas u upotrebi i na mestu današnje bolnice izgrađeni su 1939. godine i poznati su kao ruska bolnica. Od 1954. godine, bolnica se širi na današnjem mestu i placu i grade se ostali objekti koji su postali najveća regionalna zdravstvena ustanova, Opšta bolnica Valjevo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *