utorak, 25. juna 2024.

Akcija pešačenja i planinarenja

Objavljeno: 18. oktobra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Akcija pešačenja i planinarenja održaće se u subotu, 22. oktobra u Valjevu, u organizaciji Planinarskog kluba „Povlen“, najavili su na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, predstavnici Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog kluba „Povlen“ iz Valjeva. Ova akcija je sprovodi u okviru projketa „Razvoj zdravih načina života u Srbiji“ Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbije, a podržava je grad Valjevo.

Tog dana će građanima biti ponuđene tri staze različite težine i vremena koje je potrebno da se obiđu. Prva staza je nazvana „staza ljubavi“ i u subotu u 9.00 časova je start ispred Centra za kulturu. Ići će se kejom reke Kolubare, preko parka na Pećini, Zdravljaka i Platana, Vidraka do Tešnjara. Ova staza je duga 3,8 km, spada u lake staze, a obilazak traje dva sata.

Druga staza je nazvana „staza sreće“ i spada u zahtevnije staze, za čiji obilazak je potrebno 3,5 sata. Polazak je takođe u 9.00 časova ispred Centra za kulturu, pored Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, duž reke Gradac do Degurića. Treća staza je najzahtevnija i nazvana je „staza zdravlja“, dužine je 12 km, a planirano vreme obilaska 5 sati. Polazak je ispred restorana „Vidra“ na Gradcu, ide se duž reke Gradac, pored Konjičkog kluba, Degurićke pećine, manastira Ćelije, pa preko Aničića brda do Gradca.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić je rekao da je grad Valjevo spreman da formira što više pešačkih staza u gradu i okolini. „Kultura pešačenja je u Evropi veoma razvijena, ali kod nas nije. Zamolio bih građane  da se u što većem broju uključe u ovu akciju i da pešače tog dana, sa željom da im to preraste u naviku“, rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je problem u našem gradu nedostatak biciklističkih i staza za pešačenje. „Nameravamo da u budžetu za iduću godinu opredelimo novac za uređenje staze od Pivare do Markove stolice. Imamo problem staze na Gradcu, koja je leti popularna, ali automobili onemogućavaju pešacima da je bezbedno koriste.

Odsek za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *