subota, 20. aprila 2024.

„Ako im otvorimo zatvorska, a zatvorimo sva druga vrata, ništa nismo uradili“

Objavljeno: 23. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom zatvoru danas su dodeljene nagrade pobednicima 11. Republičkog festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva na temu „Novi početak“. Na konkurs se prijavila 21 zatvorska ustanova u Srbiji i to kazneno-popravni zavodi, zatvori, specijalna zatvorska bolnica i Vaspitno-popravni dom iz Kruševca. U kategoriji proze, u konkurenciji 58 radova, prvu nagradu su dobili Igor Đurđević iz KPZ Niš za rad „Greh“ i Miroslav Mihajlović iz leskovačkog zatvora za rad „Crna zvona“. Oni su dobili novčanu nagradu od po 7.500 dinara, knjigu i diplomu.

„ Pišem od malih nogu, osvajao sam i ranije nagrade, ali ovo je prva koju sam dobio u zatvoru. Ovde sam naučio mnoge životne lekcije, a najvažnija je da je lako oprostiti drugome, ali najteže je da čovek oprosti samom sebi i da nastavi život dalje. U zatvoru sam proveo skoro 11 godina zbog više krivičnih dela. Odrastao sam po domovima. Sada mi je ostalo još tri meseca u zatvoru, pa izlazim na slobodu. Tamo me čekaju ćerka koja ima tri godine i supruga“, kaže prvonagrađeni Miroslav Mihajlović iz Niša, koji služi kaznu u Leskovcu.

Drugu nagradu za prozu osvojili su Vesna Jeremić iz požarevačkog zatvora „Zabela“  i Vladan Cvetković iz niškog zatvora. Njima je pripala novčana nagrada od po 5.000 dinara, uz diplomu i knjigu. Treću nagradu dele Nenad Blagojević iz KPZ Požarevac i Siniša Stević iz somborskog zatvora. Oni su dobili novčanu nagradu od po 4.000 dinara.

U kategoriji poezije prijavilo se 90 zatvorenika sa preko 200 radova, a po oceni žiriji, prvo mesto dele Siniša Stević iz somborkog zatvora za rad „ Šapat trešnjonom cvetu“ i Ninoslav Đelić iz ćuprijskog zatvora, koji je nagrađen za rad  „U pustinji među ljudima“. Druga nagrada je pripala Radoslavu Markoviću i Miloradu Deletiću, koji kaznu služe u novosadskom zatvoru.  Treću nagradu dele Šima Kalmar iz somborskog zatvora i Zoran Manojlović iz novosadskog zatvora.

Predsednik žirija pisac i novinar Vlada Arsić je kaže da se većina zatvorenika, koji su se  prijavili na ovaj konkurs, u svojim radovima bavi pitanjem šta je to što ih čeka na slobodi i šta dalje činiti. „Kod jedne grupe zatvorenika, kroz njihovo pisanje, provejava žal za porodicom, kod drugih se vidi posvećenost veri i Bogu. Najvažnije je da svi oni ne klonu duhom, a na državu apelujem da ima više sluha za one koji su odslužili kaznu i koji se nađu na slobodi, da im pomogne da se lakše socijalizuju. Ako im otvorimo zatvorska vrata, a zatvorimo sva ostala vrata, nismo ništa učinili“, poručio je Arsić.

Na današnjoj svečanosti uručene su tri specijalne nagrade zatvorima u Novom Sadu, Somboru i Ćupriji, u vidu biste slavne pesnikinje Desanke Maksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *