nedelja, 21. jula 2024.

Ambasador Danske posetio valjevski Vodovod

Objavljeno: 23. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski Vodovod posetili su ambasador Danske Anders Kristian Hougard i Danska grupa za tehnoogiju voda. Direktor Vodovoda Đorđe Milanović je najavio da će biti nastavljena saradnja sa tom zemljom, jer Danska ima povoljne kredite. Pored strane delegacije, u gostima JKP „Vodovod“, povodom Dana voda, bili su i predstavnici 12 preduzeća iz Srbije, koji se bave vodosnabdevanjem.

“ S obzirom na to da Danska da ima vrlo povoljne kreditne linije mi smo im prilikom posete predstavili nekoliko projekata. Među njima je projekat rekonstrukcije stare fabrike vode i postrojenja za preradu otpadnih voda. Bilo nam je važno i da razmenimo iskustava, posebno u delu koji se tiče konkurisanja za sredstva iz predpristupnih fondova EU“, rekao je direktor valjevskog Vodovoda.

Dok valjevski Vodovod već decenijama muku muči zbog ogromnih gubitaka vode u mreži, predstavnici jednog grada iz Danske su zabrinuti zbog gubitka u mreži koji je 10 puta manji od gubitaka u valjevskoj vodovodnoj mreži.

„Predstavnici jednog grada iz Danske su nam rekli da im veliku muku zadaje gubitak u mreži od pet odsto, a kada smo izneli podatak da mi imamo gubitke od preko 50 odsto, nisu mogli da veruju. Oni sa pet miliona kubika snabdevaju vodom godišnje grad veći od 100.000 stanovnika, a mi trošimo 11 miliona kubika, iako imamo manje stanovnika.Od njih svakako možemo mnogo da naučimo“, rekao je Milanović.

Valjevski Vodovod je prošle sedmice ponudio projekat prekogranične saradnje mariborskom Vodovodu, a radi se o pilot projektu za daljinsko očitavanje potrošnje, koji bi se sproveo u jednom valjevskom naselju.  „Postoji mogućnost da nam oni doniraju softver, uređaj za daljinsko očitavanje i određenu količinu vodomera sa daljinskim očitavanjem“, rekao je Milanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *