ponedeljak, 22. jula 2024.

Apel fabrika Odbrambene industrije Srbije

Objavljeno: 10. avgusta 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zajedničkim saopštenjem za javnost oglasila se grupacija Odbrambene industrije Srbije, koja zapošljava oko 17.000 radnika, a koje prenosimo u celosti.

“ Grupaciju OIS Srbije čine fabrike koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme i posluju većinskim državnim kapitalom. Zapošljavamo blizu 17.000 radnika, a sa nama sarađuje veliki broj domaćih kooperanata koji zapošljava još najmanje 20000 ljudi.

Prosečne zarade u OIS su iznad republičkog proseka i lako se može izračunati koliko porodica živi od onoga što proizvodimo i prodajemo. Naše fabrike se bave težišno proizvodnjom, a ponekada i trgovinom i plasmanom sopstvenih proizvoda. Oko 40 do odsto ukupnog izvoza se ugovori direktno, a u većem broju slučajeva, baš kao i kod naših kolega u čitavom svetu, registrovani trgovci pronalaze posao na svetskom tržištu i otkupljuju naše proizvode koje dalje plasiraju svojim kupcima.

Na domaćem tržištu naše fabrike prodaju proizvode iz sopstvenog programa vojsci i policiji bez posrednika. Povodom neprekidnih napada na svaki posao koji zaključimo, na svaki dinar koji pošteno i u skladu sa zakonom zaradimo, ovim putem želimo da kažemo javnosti da ti napadi koje trpi naša industrija i naša proizvodnja ne trpe naše kolege u svojim zemljama.

Svaki naš proizvod može da bude prodat tek ako se utrvrdi da ne ide ni u jednu zemlju koja je pod sankcijama UN. Sve ostale zemlje su tržište i mi se za prostor i poslove borimo sa moćnijim i bogatitijim od nas. Navikli smo da naše proizvode sa stranih tržišta istiskuju moćni i bogati lobisti ali i za nas je novina da nas sa tržišta isključuju domaći lobisti i političari.

Obično nas sapliću u inostranstvu, sada to rade i u Srbiji. Mi ćemo poštovati svaku odluku naše države, ali želimo da naglasimo da nijedna prodaja oružja nije bez druge strane i da nikome ne možete prodati ni metak da se ne javi uvređeni ili uplašeni sused. Ako nam se zabrani da poslujemo sa svakom zemljom koja na našem prostoru nema dovoljno jak lobi, onda je sudbina nas i naših porodica veoma neizvesna“, stoji u u zajedničkom saopštenju Odbrambene industrije Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *