nedelja, 23. juna 2024.

Apel Gradu da plaća dečje hirurge vikendom

Objavljeno: 13. marta 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Služba Opšte hirurgije valjevske bolnice uputila je dopis gladskim čelnicima u kojem  apeluje da Grad finansira nedostajuća dežurstva vikendom na dečjoj hirurgiji, saznaje Patak Online iz više pouzdanih izvora.

Naime, čak 32 od moguća 52 vikenda u godini, dečja hirurgija u Valjevu nema dežurnog lekara, jer postojeći valjevski dečji hirurzi koji mogu da dežuraju vikendom, a ima ih dvojica, u stanju su da “pokriju” 20 vikenda godišnje, s obzirom na zakonsko pravo na godišnji odmor.

Podsećamo, još u oktobru prošle godine pojavio se problem nedovoljnog broja dečjih hirurga, o čemu je upoznato Ministarstvo zdravlja.

„Ministarstvo je dalo saglasnost da se kao konsultanti iz beogradskog Instituta za majku i dete pošalju tri delja hirurga i to se sprovodi, ali je problem što Opšta bolnice, koja plaća dežurstva dvojice svojih hirurga, finansijski ne može da „iznese” angažovanje kolega iz Beograda, pošto njihove konsultantske usluge koštaju 36.000 dinara mesečno po jednom lekaru. Zbog toga, Gradskoj upravi upućene je dopis sa predlogom da upravo Grad finansira dolaske konsultanata iz Beograda za dečju hirurgiju i na taj način 30 vikenda u godini takođe budu pokrivena 24-časovnim dežurstvom za dečje potrebe”, kažu naši izvori.

Inače, valjevska bolnica pokriva populacija od oko 33.000 lica mlađih od 19 godina na području Kolubarskog okruga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *