ponedeljak, 27. maja 2024.

Apel oca Nenada iz Eparhije valjevske koji je preležao koronu

Objavljeno: 26. novembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – “Fanatizam je kršiti medicinske mere bilo kada, a posebno u danima zaraznih bolesti kao što je ova pandemija Kovid-19, pozivajući se na veru”, reči su oca Nenada Andrića, sveštenika Eparhije valjevske SPC.

U opširnom postu na svom Fejsbuk profil, ovaj valjevski sveštenik, koji je i sam proletos bio inficiran korona virusom i lečio se u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu, komentarišući nepoštovanje epidemioloških mera, konstatuje da “ne poznajemo dovoljno Sveto Pismo, niti Sveto Predanje kada postupamo, na žalost, nasuprot njima”.

– Pročitajmo knjigu Levitsku koja spada u Petoknjižje Mojsijevo, pa se podsetimo da je još u ono vreme postojao karantin, koji su organizovali sveštenici, budući da su bili učeni i da pruže medicinske pomoći, kao lekari. Sveštenici su po Zakonu Božijem određivali da li oboleli i koliko provodi nedelja u karantinu da ne bi druge zarazio. Ako bi morao da izađe iz karantina zbog hrane nosio bi noću zvončić da ga čuju a danju je imao po zakonu obavezu da viče, i tako najavi svoj dolazak da bi mu drugi ostavili hranu i sklonili se od njega dok ne ozdravi. Pa naš Gospod Isus Hristos kada je iscelio čoveka zaraženog od kuge i rekao mu potom: „Idi, pokaži se sveštenicima“, postupio je tako da On zadovolji zakon, poslao isceljenog da ga vide sveštenici i da sada donesu novu odluku da ne mora u karantin jer je zdrav – piše otac Nenad Andrić.

On podseća da su “zapovesti date za život a ne smrt”, te da ako nepoštujemo medicinska pravila nanosimo štetu bližnjima.

– Naučimo se iskustvom iz prošlih vekova da su i pre nas brinuli ljudi kako da zaštite i sebe i druge u vremenu zaraze. Knjaz Miloš je uveo obavezno pranje ruku po sahrani, da to prvo činimo po dolasku sa groblja. Znači to nije verski običaj već zdravstveno-higijenska mera. Zakon nije u starim vremenima St. Zaveta dozvoljavao da slavi Pashu ko je zaražen dok ne ozdravi. Pročitajte samo pisma Svetog Nektarija, kako on brine o zdravlju svojih monahinja i savetuje očinski da čuvaju zdravlje, a koje su bolešljikave da idu lekaru. Sveti Nikifor kome se molimo da pomogne, bolovao je od lepre i živeo u posebnoj izolaciji da ne bi druge zarazio – napisao je Andrić na svom Fejsbuk profilu, podsećajući da je sam bolovao od Kovid-19, zbog čega i danas, nekoliko meseci nakon izlečenja, oseća posledice.

On je uputio apel da se radi sopstvenog, ali i zdravlja svih bližnjih, poštuju medicinski propisi.

– Ako je naša vera dovedena u situaciju da je ispovedamo tako što nećemo držati se saveta lekara u toku pandemije, onda treba da razmislimo kako mi to verujemo, negde smo nešto grdno omanuli u poimanju vere. Bog je dao lekare. Ne kušajmo Boga – zaključuje otac Nenad Andrić.

„Blic“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *