subota, 20. aprila 2024.

Bagremov med dostigao cenu od 1.000 dinara kilogram

Objavljeno: 30. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Zbog manjih prinosa ali znatno veće tražnje, med je poskupeo za 20 odsto i cena kilograma bagremovog meda dostigla je čak 1.000 dinara za kilogram.

Nakon prošlogodišnje cene bagremovog meda od 700, ovog leta se retko gde može naći po ceni nižoj od 800, a na pijacama cena kilograma ovog meda dostigla je 1.000 dinara. Takođe, cena livadskog meda je u rangu bagremovog, dok je kilogram lipovog meda 900 dinara.

“Na skok cena uticala je slaba ponuda meda na tržištu, što je pre svega rezultat loše bagremove paše, glavne pčelinje paše u Srbiji, koja je ove godine potpuno podbacila zbog dosta padavina. Što se tiče livade, tu je ista situacija, jer zbog nestabilnih vremenskih uslova praktično pravo leto još nismo ni imali. Jako su hladne noći i pčele manje skupljaju nektar, pa će izostati i livadska paša. Na manju ponudu na tržištu utiče i niz loših prethodnih godina, jer smo u proteklih pet, praktično imali samo jednu dobru godinu – 2018-tu. Zbog toga su zalihe meda maltene nestale, pa sada imamo i ovaj skok cene”, kaže pčelar Đorđe Marković.

Povećana ražnja za medom, ali i proizvodima na njegovoj bazi poput propolisa i mleča koji su presudni za jačanje imuniteta, počela je još na startu epidemije korona virusa.

Procene stručnjaka su da će tražnja tek biti veća tokom jeseni, naročito ako se suočimo sa drugim talasom epidemije, što što zbog ograničenih količina s obzirom da su prinosi veoma niski, može dovesti i do moguće nestašice meda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *