utorak, 23. jula 2024.

Banana iz Dučića dala prvi rod

Objavljeno: 6. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – Pre tri decenije u dvorište porodice Radovanović, u mioničkom selu Dučić, stigla je sadnica banane. I sve do ove godine, ova tropska biljka, svojom visinom i velikim zelenim listovima, samo je krasila njihovo dvorište, ali će Radovanovići ovog leta imati priliku da probaju ukus domaće banane.

Posle toliko godina, pre nešto više od dvadesetak dana, stablo banane konačno je formiralo plod.

“Sadnicu nam  je poklonio brat od strica moje supruge koji živi u Tularima kod Uba. Iznenadio sam se kada sam video prve plodove. Trenutno na stablu ima više od 25 banana. Sa otvaranjem listova formira se i plod sa kojim kreće i cvetanje. Cvet se otvara slično kao kod lubenice ili krastavca i nalazi se na vrhu ploda. Iznenadio sam se kada sam video prve plodove, jer nisam očekivao da će roditi. Nisam siguran koliko će još biti plodova i kakav će imati ukus nakon sazrevanja“, priča Dušan Radovanović.

Ovo tropske voće  voli redovno đubrenje, dosta vlage i toplote. Visina stablaje skoro dva metra, dok je koren  u prečniku oko 10 centimetara.

“Ja sam visok 185 santimetara, a svaki list koji izađe veći je od prethodnog. Pre par godinama ja sam mogao da se pokrijem sa jednim listom . Čitao sam da ona u trećoj godini nakon sadnje donosi rod, a kod mene je propadala svake godine pred zimu i u proleće iznova kretala. Nikada je nisam štitio i obično listovi promrznu već od prvog mraza. Tako je bilo godinama. Prošle godine sam čuo od jednog Čačanina, koji takođe dugo nije znao kako da je sačuva, da je orezao listove i zatim je zaštitio. To sam i ja uradio i evo sada je rodila“, kaže Dušan.

I do sada, je stablo banane u ovom mioničkom domaćinstvu bilo atraktivno, a od kada su se pojavili i prvi plodovi sve je više komšija koji svraćaju da vide egzotično voće, koje je rodilo u njihovom selu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *