subota, 20. aprila 2024.

Bebe se rađaju uprkos svemu

Objavljeno: 4. januara 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Godina za nama, po mnogo čemu specifična i zahtevna u smislu organizacije rada,  donela je brojne izazove i izmene u funkcionisanju čitavog zdravstvenog sistema pa i Službe ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Valjevo.

Prošle godine u valjevskom porodilištu rođeno je ukupno 1208 beba. Najviše dece rođeno je u Valjevu, iz 693 porođaja, svet je ugledalo 702 bebe, jer je bilo i blizanačkih trudnoća. Na drugom mestu po broju rođenih beba je dugi niz godina u nazad Opština Ub iz koje je porođeno 155 majki sa 160 beba, zatim sledi Lajkovac sa 124 bebe. Manje od sto porođaja imaju opštine Mionica koja ove godine ima 84 nova žitelja, Osečina 63 i  Ljig 26. U valjevskom porodilištu je obavljeno još 50 porođaja majki koje su iz drugih opština i gradova, ali su se zatekle na našoj teritoriji u vreme dolaska beba na svet.

Najmlađi specijalista u Službi ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Valjevo, dr Nebojša Milisavljević, koji je specijalističi ispit završio u januaru 2020. godine, sav svoj radni elan maksimalno je stavio na raspolaganje službi koja nijednog momenta nije mogla da stane tokom krizne godine. Od marta meseca kada je proglašena epidemija, svi zaposleni su se po prvi put susreli sa tom problematikom i od tada kreće svakodnevna borba za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena i rađanje zdravog potomstva.

“Sistem rada smo prilagodili da sve trudnice iznesu do porođaja trudnoće i da sve protekne u najboljem mogućem redu. Što se tiče same Službe ginekologije mi smo se organizovali tako da smo od raspoloživih kapaciteta napravili i Kovid porodilište i deo Patologije trudnoće za sve sumnjive trudnice kako ih ne bismo mešali sa zdravim trudnicama. Deo Konzervativne ginekologija na drugom spratu je fizičkim barijerama odvojen od ostatka službe. Taj Odsek je napravljen sa idejom da se tu izoluju i smeste trudnice koje su sumnjive, a kasnije potvrđene na Kovid-19. Po preporukama da se pozitivne žene porađaju u porodilištu kome pripadaju mi smo u drugom talasu imali takve porodilje. Kako je rastao broj pozitivnih, tako smo i mi u ovom trećem talasu imali daleko veći broj trudnica koje su ležale u našem Kovid porodilištu. To su bile pacijentkinje koje su mahom imale blažu do srednje tešku kliničku sliku. Te žene su zahtevale osim adekvatne terapije i pojačan nadzor, ali su se na obostrano zadovoljstvo uspešno porađale kod nas”, rekao je dr Milisavljević.

Inače, prva beba u novoj 2021. godini u porodilištu valjevske bolnice je dečak iz Valjeva, koji je na svet došao 1. januara u 11 sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *