četvrtak, 18. aprila 2024.

Beli Marković sa mališanima proslavio rođendan

Objavljeno: 12. decembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Najmlađi Lajkovčani obeležili su 70. rođendan i pedesetogodišnjicu stvaralaštva svog najpoznatijeg sugrađanina, uglednog srpskog književnika Radovana Belog Markovića. U centralnom vrtiću Predškolske ustanove „Leptirić“ predškolci su svom sugrađaninu pripremili poklone i to crteže i pesme na temu rođendana. Bilo je tu i više rođendanskih torti, kako bi se svi zasladili, a Beli Marković je gasio i svećice uz pomoć malih prijatelja.

Književnik, kako ga Lajkovčani zovu, pričao je mališanima o svom detinjstvu, igrama i igračkama koje su bile mnogo drugačije nego danas. Poručio im je da je važno družiti se s knjigom.

„Veoma je važno čitati od najmlađeg doba, gajiti ljubav prema knjizi i pisanoj reči, bez obzira na to što su deca danas okružena tabletima, kompjuterima, pametnim mobilnim telefonima Iskreno, ne pišem knjige za decu. Zapravo, pišem knjige za odrasle koji podetinje“, rekao je Beli Marković. On je, ipak, obećao da će kad završi priču o ptici žuni ponovo doći u „Leptirić“, da im je pročita.

Ideja o druženju slavnog književnika i mališana je potekla od direktorke Predškolske ustanove „Leptirić“ Mile Mitrović. Osim odavanja priznanja Belom Markoviću za doprinos srpskoj književnosti i promociji svog mesta, cilj je bio i da se deca bliže upoznaju sa poznatim sugrađaninom i da im se ukaže na značaj književnosti i kulture.

Radovan Beli Marković je rođen u Ćelijama 1947. godine. Školovao se u Ćelijama, Lajkovcu, Lazarevcu i Beogradu. Radio je ispočetka kao točilac goriva na benzinskoj pumpi, kasnije je bio novinar valjevskog „Napreda”, politički funkcioner u Lajkovcu i upravnik lajkovačke Gradske biblioteke. Književne radove objavljuje od 1969. godine.

 

Foto. Srđan Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *