četvrtak, 25. jula 2024.

Besplatan rani skrining za trudnice

Objavljeno: 30. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Služba ginekologije valjevske bolnice je dobila odobrenje od Ministarstva zdravlja da uvede novu metodu ranog skrininga za trudnice „double test“, koja do sada nije rađena u toj zdravstvenoj ustanovi. Kako je saopšteno iz valjevske bolnice, u pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.

„Sve trudnice kojima lekar indikuje potrebu da se testiraju na ovaj način moći će to potpuno besplatno i komforno da testiranje urade u valjevskoj bolnici. Potrebno je da otvore istoriju na Odseku patorlogije trudnoće Službe ginekologije gde će im biti uzorkovan materijal i poslat na analizu. Nakon toga se istorija zatvara, a rezultate dobijaju najkasnije za dva dana. Nespecifičan double test koji je značajan statistički metod i ukazuje lekaru specijalisti koji vodi trudnoću da li je i koje je potrebno sprovesti dodatne pretrage i analize kod trudnice. ‘Double test’ se radi između 11 i 13 nedelje trudnoće jer se tada dobijaju najprecizniji podaci“, navodi se u saopštenju valjevske bolnice.

U Porodilištu valjevske bolnice do kraja avgusta je rođeno 809 beba iz čitavog Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet  je stiglo 1.242 bebe i to u Valjevu 688, u Ubu 195 prinova, Mionica 61 novorođenče, „rode su donele“ 161 Lajkovčana, u Osečini je rođeno 70 dece, a u Ljigu 45 beba. Statistika pokazuje da parne godine donose više beba, a uvođenje novih metoda i dijagnostika u valjevskoj bolnici olakšava svim majkama da se odluče na rađanje i donošenje zdravog potomstva u savremenim medicinskim uslovima koje pruža Služba ginekologije ka čijem porodilištu gravitira čitav Kolubarski okrug.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *