petak, 14. juna 2024.

„Bizerba“ u Valjevu otvara fabriku sa 305 radnih mesta

Objavljeno: 28. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nemačka kompanija „Bizerba“ koja se bavi proizvodnjom vaga, opreme za mesne industrije i uređaja iz oblasti merne tehnologije otvoriće fabriku u Valjevu, gde će, u početku zaposliti 305 radnika. To je potvrdio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na sednici Gradskog veća, i time su rešene dosadašnje spekulacije o tome ko je nemački investitor, čije otvaranje fabrike u gradu na Kolubari je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nemačka kompanija će u izgradnju i opremanje fabrike u Valjevu, koja će biti izgrađena u Privrednoj zoni u Goriću, uložiti 33 miliona evra, a Gradsko veće je usvojilo odluku da oko 12 hektara zemljišta, koje je u vlasništvu Grada, pokloni državi Srbiji bez naknade. Po svemu sudeći, kada se završi kompletna procedura, to zemljište će, na kraju, biti poklonjeno nemačkom investitoru.

Kako je saopšteno, Razvojna agencija Srbije je 21. aprila je obavestila grad Valjevo da je privredno društvo „Bizerba“ zainteresovano za realizaciju investicionog projekta u Valjevu.

„Imajući u vidu da je investicioni projekat od značaja za Republiku Srbiju i grad Valjevo, predloženo je donošenje Programa sprovođenje postupka otuđenja bez naknade u postupku međusobnog raspolaganja vlasnika neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Na taj način, grad Valjevo će otuđiti neizgrađeno građevinsko zemljište i to parcelu od 11, 80 hektara površine u nastavku Privredne zone, bez naknade u javnu svojinu Republike“, obrazložila je odluku Tijana Todorović, rukovodilac Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove.

„Bizerba“ je osnovana 1866. godine u Balingenu, u pokrajini Baden-Virtemberg u Nemačkoj. Zapošljava oko 4.300 radnika i posluje u 120 zemalja.

Za izgradnju fabrike u Valjevu zainteresovana je još jedna nemačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom keramičkih proizvoda. Zbog toga je Gradsko veće usvojilo odluku o proširenju industrijske zone u Popučkama za još 35 hekatara, kako bi se stvorili uslovi za dolazak nemačkog investitora, koji u Valjevu planira da otvori 800 novih radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *