subota, 20. jula 2024.

Bolnica izgubila parnicu zbog zamene leša

Objavljeno: 9. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Slučaj zamene leša u mrtvačnici valjevske bolnice prošlog leta, kada je Valjevka Branka Bogdanović umalo greškom sahranjena u Beogradu umesto na našem Novom groblju, dobio je sudski epilog.

Naime, Opšta bolnica Valjevo je u parničnom postupku pred Osnovnim sudom oglašena krivom, pa joj je naloženo da ćerkama pokojne Branke, Biljani i Mirjani Bogdanović isplati odštetu za pretrpljene duševne bolove.

Nesvakidašnji i bizarni slučaj dogodio se nakon što je 16. jula prošle godine Branka usled srčanog udara preminula u svojoj kući, odakle je prebačena u mrtvačnicu bolnice. Sahrana je bila zakazana za 18. jua, kada je trebala da iz mrtvačnice bude dovežena na Novo groblje, ali samo dva sata pre početka sahrane, ćerke Mirjana i Biljana su obaveštene da se telo njihove majke ne nalazi u mrtvačnici u Valjevu već da je transportovano za Beograd umesto leša pokojne Vukosave Stojić iz Beograda, koja je ranije preminula na odeljenju neurologije valjevske bolnice. Zahvaljujući angažovanju Ivice Aleksića iz radnje za pogrebne usluge kojeg su za sahranu svoje majke angažovale Biljana i Mirjana, njihova majka nije sahranjena u Beogradu, pošto se on odvezao za Beograd, uspeo da pronađe porodicu pokojne Vukosave, preuzme kovčeg sa Brankinim telom i vrati ga na valjevsko groblje, gde je sa pet časova zakašnjenja.

Nakon toga, sestre Bogdanović su protiv bolnice zbog nemara i greške pokrenule parnični postupak pred Osnovnim sudom. Tokom suđenja, kako je obrazloženo u presudi Osnovnog suda, “ Bolnica nije dokazala da su zaposleni u mrtvačnici radili kako treba, jer nije ispoštovana procedura da se prilikom preuzimanja tela na uvid dostavi identifikacioni dokument sa fotografijom pokojnika i potvrda o smrti”. Uz to, sud u presudi navodi da radnik mrtvačnice nije postupio profesionalno, već je identifikaciju “sveo samo na to da srodnika pita gde je pokojnica umrla i da je potom vizuelno identifikuje”.

Inače, da je bila reč o greški odgovornih u bolnici, kako je takođe naveo Osnovni sud, svedoči i promena procedure o smeštaju, evidentiranju i preuzimanju tela pokojnika umrlih van bolnice, koja je na snazi od 21. novembra prošle godine. Po njoj, naime, obavezno da se uz telo pokojnika pri prijemu nalazi primerak potvrde o smrti, dok se prilikom preuzimanja tela obavezno dostavlja identifikacioni dokument i obavlja obavezna vizuelna identifikacija leša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *