sreda, 6. decembra 2023.

Bolnica ostaje sa grejanjem u sopstvenoj režiji

Objavljeno: 9. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Valjevska bolnica ostaje da se greje u sopstvenoj režiji, a objašnjenje zašto se neće priključiti na centralni system grejanja koji obezbeđuje JKP “Toplana” jested a bi da investicija bolnicu koštala devet miliona dinara više nego što sada plaćaju grejanje.

Iako je na nedavnom skupu u Valjevu, posvećenom zaštiti životne sredine, minister ekologije Goran Trivan bio prilično iznenađen što je Opšta bolnica, koja za grejanje koristi mazut, jedan od najvećih pojedinačnih zagađivača vazduha, tražeći da lokalna samouprava nađe modus po kojoj bi bolnicu priključila na centralni toplovod, od toga, po svemu sudeći neće biti ništa.

“Ako bi se priključili na centralni sistem, umesto 38 miliona godišnje, račun za grejanje bio bi nam veći za devet miliona dinara. Bolnica je budžetska firma i od RFZO dobijamo pare godinu za godinu, a ukoliko bi imali grejanje na “Toplanu”, ono bi bilo skuplje od grejanja u sopstvenoj režiji. Mi nemamo novca da tu razliku pokrijemo iz sopstvenih sredstava. Sem toga, mi pored kotla za grejanje imamo i kotao koji mora da obezbedi paru za bolnicu 24 sata dnevno 365 dana u godini, a “Toplana” ne može da obezbedi da nam i kotao za paru radi”, objasnio je v.d. direktor Opšte bolnice dr Zoran Đurić.

U poslednje tri godine prosečna potrošnja mazuta za objekte bolnice iznosi skoro 978.000 kilograma. Zavod za javno zdravlje, koji inače meri nivo aerozagađenja u Valjevu, godišnje za grejanje troši 50 tona uglja, ali u toj instituciji, za razliku od bolnice, rekli su da bi se rado priključili na centralni system “kada toplovod dođe do njih”.

Priključenje bolnice na “Toplanu”, kako bi se smanjio nivo aerozagađenja, traže i aktivisti kampanje “Da Valjevo prodiše” koji su nedavno, kako bi simbolično upozorili na to da nam se grad davi u smogu, na gotovo sve spomenike stavili zaštitne maske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *