nedelja, 23. juna 2024.

Božićna poslanica vladike Milutina

Objavljeno: 5. januara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Radujmo se prazniku Hristovog rođenja. Neka srca naša ozari svetlost one iste zvezde koja je pre više od dve hiljade godina, obasjala svetu rođenje Bogomladenca Hrista, dolazak izbavitelja roda ljudskoga Sina Božijeg. Da se nije zbio ovaj radostan događaj Hristovog rođenja, ne bi bilo ni Njegovog Vaskrsenja, kao ni naše vere u život Večni. Svako rođenje novog deteta, posle Hristovog rođenja postaje rođenje za Večnost. Roždestvu Hristovom kao najvećem prazniku, predhodila su tri praznika koja naša Crkva slavi: Detenci, Materice i Oci. Ta tri praznika zajedno predstavljaju porodicu. Porodica je naša domaća Crkva. Ko shvati smisao i značaj porodice, postaje svojom slobodnom voljom i zauvek ostaje član Crkve.

Božić je praznik kojem se najviše raduju deca. Zato učimo decu čistoti vere pravoslavne. Dovodimo ih češće u hramove, pripremajmo ih za Svetu tajnu Pričešća, jer samo tako će stasavati u Vrle hrišćane ispunjene ljubavlju prema Hristu i prema bližnjima.

Protekla godina 2014. godina koja je ostala za nama, bila je godina velikog iskušenja, borbe i hrabrosti. S proleća kada se sve budi i buja od života, priroda se pobunila, zavapila i podigla se protiv čoveka. Našu zemlju su zadesile elementarne nepogode nesagledivih razmera svi smo izvukli pouku. Ali smo položili ispit humanosti i požrtvovanosti. Delima sopstvenim potvrdili smo da poštujemo i ispunjavamo Božju zapovest: “Ljubi bližnjega svog kao samoga sebe“.

S’toga radujmo se ovom velikom prazniku, jer je Roždestvo Hristovo dan kada se Bog OČOVEČIO, da bi se čovek i cela ljudska tvorevina OBOŽILI. Crkva Hristova je dom Božiji, mesto gde se ostvaruje ta punoća, mesto duhovnog odrastanja, stasavanja i usavršavanja u meru rasta punoće Hristove.

 

MIR BOŽIJI!

HRISTOS SE RODI!

VAISTINU SE HRISTOS RODI!

 

Svom sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu pravoslavne Eparhije Valjevske, čestitamo praznik Hristovog Roždestva i Bogom Blagoslovenu 2015. godinu.

 

Vaš molitvenik pred

kolevkom Bogomladenca Hrista!

Episkop Valjevski

Gospodin Milutin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *