subota, 20. jula 2024.

Brana napunjena više od pola

Objavljeno: 26. maja 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Brana i akumulacija “Rovni”, zbog obilnih padavina, puni se mnogo brže od planiranog tempa i u jezeru trenutno ima 27 miliona od projektovanih 51,5 miliona kubika vode. Nivo vode u akumulaciji brane „Rovni“ trenutno je na koti 347 metara, a sledeće godine kota bi trebalo da bude podignuta na 364 metra i tada bi trebalo da bude završeno probno punjenje brane. “Tada će biti ispitan šahtni preliv, a količina vode bi trebalo da bude 51,5 miliona kubika. Nakon će brana i akumulacija ’Rovni’ dobiti tehničku i upotrebnu dozvolu, a objekat će biti stavljen u funkciju”, kaže Miodrag Marković, direktor JP “Kolubara”, koje upravljanja izgradnjom brane i akumulacije “Rovni”.

Marković kaže da Komisija za tehnički prijem objekta i opreme radi merenja, analizu vode, dotok, brzinu, količinu, bistroću, kiseonik u vodi, PH vrednost vode i napominje da su svi rezultati u projektovanim vrednostima, tako da  nema nikakvih odstupanja.

Za sada je izvesno da će vodu iz akumulacije i brane “Rovni” koristiti građani Valjeva i Mionice, koji jedini do sada imaju uslove da koriste vodu iz akumulacije. “Što se tiče ostalih opština, projektna dokumentacija za izgradnju cevovoda do Lajkovca, Uba i Lazarevca bi koštala između 30 i 40 miliona dinara, dok bi izgradnja cevovoda koštala od pet do šest miliona evra. Konkurisali smo kod Direkcije za vode, koja je finansijer celog hidro-akumulacionog sistema, za sredstva za nastavak izgradnje cevovoda čiste vode do Lazarevca i Mionice, s tim što smo do Mionice uspeli da uradimo projektnu dokumentaciju, da dobijemo građevinsku dozvolu i otkupimo zemljište kroz koje će proći cevovod”, kaže Marković.

Marković kaže da, prema njegovim saznanjima, Mionica, Lajkovac, Ub i Lazarevac, nisu odustale od projekta regionalnog vodosnabdevanja.

Jedan komentar na “Brana napunjena više od pola

  1. Pozdrav, dobre vesti ali ipak i kontroverzne, Predhodno je u raznim fazama, tokom dužeg perioda izvođenja radova – javnosti objašnjavano da je zapravo najkorisniji deo projekta, i humanitarno i komercijalno, dobitak poboljšanja vodo snabdevanja susednih opština koje su problemima sa vodom, i nije se pominjala Mionica i Lazarevac – oni imaju dobru hidrografiju i neke lokalne vodne sisteme, već je trebalo obezbediti snabdevanje za Divčibare i Požegu gde je zbog konfiguracije terena i hidrografije manja mogućnost vodo privrede, pa je Akumulacija Rovni trebalo i njih snabdevati. Ovo je svakako pitanje strateškog razvoja i potebno je planiranje, a ne samo predstaviti skupi geodetski nacrt po ceni uravno ceni veće deonice gotovog plastičnog cevovoda – i to. bez kalkulacije održivosti(trajnost cevi) i predviđanja isplativosti od naplate prodate isporučene vode, jednog takvog velikog „društveno-imovinskog“ komunalnog posla a koji bi sa druge strane, praktično i zakonski, mogao odmah preći u javno-privatno partnerstvo ukoliko menadžeri zainteresuju privatne finansijere i zatvore biznis-konstrukciju, tako bi osnivač grad i predstavnici građana – mogli raditi naredne poslove infrastruture jer ovaj razvojno komunalni posao traje skoro 30 godina!

    0

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *