petak, 23. februara 2024.

Britanska pokretna ambasada otvorena u Valjevu

Objavljeno: 6. juna 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif otvorio je juče u Valjevu  pokretnu ambasadu te zemlje, koja je simobolično bila smeštena u zgradi Narodnog muzeja, gde su sačuvani i izloženi predmeti koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju britanskog i srpskog naroda. U Međuopštinskom istorijskom arhivu je postavljena spomen tabla, posvećena Bolnici škotskih žena.

„Valjevo je za nas veoma važan grad jer imamo istorijske veze iz perioda Prvog svetskog rata, kada su ovde radile naše bolničarke. Valjevo je i važan regionalni centar u Srbiji, za mene kao ambasadora Velike Britanije, koji je pet godina u Srbiji, i prilika da upoznam njegove građane, kao i da im rad britanske ambasade. Ujedno, tu smo da zajedno obeležimo 5. jun kao svetski dan zaštite životne sredine. Tako da teme ovog dana nisu samo istorijske, u Valjevu se predstavljaju i dve britanske kompanije, ‘Solargo’ sa mašinom za reciklažu, a ‘Unilever’ poklanja više tabli sa ekološkim porukama”, rekao je ambasador Kif.

Posle sastanka sa prvim čovekom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem, britanski ambasador je posetio Rađevo selo, u kojem su pet ulica dobile imena po britanskim lekarkama i bolničarkama, koje su tokom Prvog svetskog rata boravile u humanitarnoj misiji u Srbiji.

“Veoma sam zahvalan zbog naziva ulica po našim bolničarkama, jer ove hrabre žene spajaju našu istoriju. Tokom Prvog svetskog rata mi smo bili saveznici i delili zajedničke vrednosti, koje su i danas važne, kako za britansko – srpske diplomatske odnose, tako i za saradnju, nastavak i razvoj naših prijateljskih veza”, rekao je britanski ambasador, koji je u Valjevskoj gimnaziji učestvovao i u debatama o temama vezanim za ekologiju i građanski aktivizam mladih.

Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *