petak, 14. juna 2024.

Brojni programi na „Mišićevim danima”

Objavljeno: 7. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Mišićevi dani (arhiva), foto: Opština Mionica
Mišićevi dani (arhiva), foto: Opština Mionica

MIONICA- “Mišićevi dani”, koji se ove godine održavaju 27. put, počinju 15. i trajaće do 23. jula. Predviđeni su brojni programa na više lokacija, a najmasovniji događaji se održavaju kod spomenika srpskom vojskovođi u centru Mionice.

Na manifestaciji, koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica, biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, kao i zlatne plakete sa grbom opštine Mionica.

Novost je da će ove godine Svečana akademija biti održana u rodnom mestu vojvode Mišića u Struganiku, nakon 22 godine gde će biti uručene plakete i priznanja.

“Mišićevi dani su manifestacija na kojoj se neguju istorijske vrednosti i tradicija srpskog naroda. Mionica nastavlja da bude dostojni čuvar. U čast vojvodi Živojinu Mišiću, pored manifestacije, spomenika i trga u centru, podići ćemo i jedan spomenik kulture – Kuću Kolubrske bitke i sačuvati junaštvo srpskih vojnika od zaborava. Uz pomoć Vlade Srbije nastavljamo da realizujemo važne projekte koji će unaprediti našu opštinu, ali i obogatiti turističku ponudu našeg kraja. Pozivam sve da posete Mionicu i uživaju u sadržajnom program”, poručio je predsednik mioničke opštine Boban Janković.

“Mišićevi dani” su jedan od najposećenijih događaja Kolubarskog kraja. Mioničane i sve posetioce očekuje bogat kulturni, umetnički, sportski i zabavan sadržaj.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 15. jul u 20 časova prigodnim programom na Trgu vojvode Mišića, a nakon toga otvaranje izložbe „Tamo daleko“ u Kulturnom centru. Program prve večeri zatvoriće koncert Kikija Lesendrića i Pilota koji počinje u 21 čas.

U sportskom delu održaće se turniri u odbojci, rukometu, plivanju, boksu, karateu i fudbalu. Biće organizovan i turnir u šahu.

Ove godine održaće se Međuregionalna olimpijada penzionera i trećeg doba, kao i polufinalno takmičenje izbora za Mis Srbije.

Takođe, posetioci će moći da uživaju u nastupu kulturno – umetničkih društava, a biće organizovano i tradicionalno varoško veče. U zabavnom delu nastupiće i Dženan Lončarević, Đani, Bilja Marković, Milena Vasić.

Za kraj manifestacije predviđen je tradicionalni maskenbal polaznika predškolske ustanove „Neven“, kada će nastupiti specijalni gost.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *