subota, 20. aprila 2024.

Bujice nosile mostove, poplavljeno više kuća

Objavljeno: 13. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Na području opštine Mionica, gde je proglašena vanredna situacija, oformljena je komisija za procenu štete od poplava izazvanih obilnim kišama, koje su dovele do izlivanja reka i pojave bujičnih potoka.

Bujice su tokom petka i subote odnele mostove, presekle putne pravce, dok je u nekim delovima prekinuto i vodosnabdevanje. Procenjuje se da su četiri mosta srušena, dok su još dva pretrpela ozbiljna oštećenja.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obilazi ugrožena sela i ekipe Javnog komunalnog preduzeća koje su sve vreme na terenu.

„Štete koje su izazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom. Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju. Obići ću svako selo, svaku kuću. U stalnom sam kontaktu sa građanima da vidimo na koji način možemo da pomognemo“, rekao je Janković.

Boban Janković obilazi ugrožena područja, foto: Opština Mionica

Ribnica, Toplica, Paklešnica, Manastirica, Krčmarska reka u gornjim tokovima, a neke i celim svojim tokom, imaju bujični karakter. Ozbiljne štete pretrpeli su meštani svih 36 sela u Mionici, a situacija je najteža u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke.

Selo Krčmar

Poplavljene su kuće, a nanos je završio na poljoprivrednim parcelama i uništio useve. Na izvorištima je primećeno zamućenje pijaće vode. Nakon prestanka padavina situacija na terenu je počela da se smiruje.

„Padavine koje su izazvale poplave prestale su u nedelju, a voda je počela da se povlači ostavljajući za sobom velike količine nanosa i ogromne štete. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava“, navode u Opštinskoj upravi Mionica.

Selo Planinica

U opštinskom Kol centra kažu da je za prethodna dva dana stiglo više od 60 prijava za saniranje puteva, mostova, kuća, pomoćnih zgrada koje su poplavljene.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *