četvrtak, 18. jula 2024.

Cena jagnjadi samo 200 dinara

Objavljeno: 2. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Na početku leta na tržištu stoke u valjevskom kraju situacija je ista kao i lane – cene su ekstremno niske, a među njima najniža je cena jagnjadi, koja je na istorijskom minimumu.

Tržište žive stoke uzdrmano je bilo zbog epidemije i vanrednog stanja, ali kao i pre tri meseca odgajivači i dalje imaju problema sa plasmanom. Cene prasadi i junadi su nepromenjene, dok je cena jagnjadi drastično pala i najčešće iznosi 200 dinara za kilogram žive vage. Kilogram žive vage prasadi je 250 dinara, dok se junad prodaju za 1,8 do 1,9 evra. Jagnjad za priplod ovčari cene 150 evra po komadu.

“Potražnja, na žalost nije velika i svedena je na idividualnu kupovinu vezanu za preslave. Međutim, i to je stalo tako da je proizvođačima jako teško, jer mnogi imaju po 20-30 jagnjadi koja su za prodaju. Ona su već prerasla težinu od 40 kilograma i prešla su u šilježad i ukoliko neko želi da ih proda po sadašnjoj ceni, koja je veoma niska, zaista je teško”, kaže Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo”.

“Svako treba da živi od svog rada, a sa ovom cenom je to prosto nemoguće, pogotovo kada se saberu troškovi setve, zaštite useva i cena naftnih derivata. Otupljivači su ograničili kupovinu na 100 komada na sedmičnom nivou i cena u otkupu je 200 dinara. Po toj ceni sam, na žalost, prodao veći broj muških grla za klanicu. Proizvođači su priniđeni da jagnjad prodaju po toj ceni iz prostog razloga što nemaju novca, a i godina je prilično loša”, konstatuje Aleksandar Stanarević, odgajivač iz Valjevske Kamenice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *