utorak, 21. maja 2024.

Cena suve šljive dostigla 300 dinara

Objavljeno: 10. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VALJEVO- Zbog nestašice suve šljive na svetskom tržištu, jer je početkom godine rod podbacio kod najvećih proizvođača, za kilogram suve šljive otkupljivači u kolubarskom kraju  plaćaju 300 dinara.

Procenjuje se da je ove sezone u Srbiji osušeno oko 7.000 tona, što je nešto malo više nego prošle godine, izvoznici kažu da će sva osušena šljiva biti prodata, jer je u svetu manjak suve šljive, a u februaru zbog vremenskih uslova bio je loš rod u Čileu i Argentini, što se odrazilo na svetske zalihe.

Dobrivoje Jovanović, suvlasnik jednog od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji “Jovanović voće’“ iz Osečine, objašnjava da je ova godina bila specifična i da je Srbija kao proizvođač sirove šljive imala je veće količine nego prethodne godine.

“Međutim, pojavilo se dosta kupaca iz okruženja i Evropske unije tako da je cena sirove šljive skočila duplo u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine kilogram sirove šljive je bio 15 do 20 dinara, dok je ove godine 40 dinara, i to je jedan od glavnih uzroka što je cena suve šljive skočila prema poljoprivrednim proizvođačima i sada je 300 dinara. Jedna količina suve šljive već je ugovorena, dok se za ostatak čekaju malo jače cene, da vidimo šta će biti do februara kada stiže suva šljiva u Čileu i Argentini, kada će možda na tržištu doći i do pada cene. Sve će ipak zavisiti od ponude i potražnje na svetskom tržištu“, kaže Dobrivoje Jovanović.

Po rečima Srđana Stanojlović iz Poljoprivredna savetodavna i stručne službe “Valjevo“ trenutna cena suve šljive je 2,65 evra kilogram, ali kako kaže, nema ekonomske opravdanosti da će ona ići preko 2,70 evra. Navodi da je kvalitet ploda dobar i da trenutna cena opravdava uloženo.

“Sveža šljiva je bila 40 do 50 dinara, nalog u sušarama je ispod četiri kilograma što je 200 dinara plus energenti koji su 30 dinara i zato po 300 dinara ima računa prodavati suvu šljivu. Ove godine je veliki nedostatk suve šljive, jer su mnogi plod prodavali u svežem stanju, niko nije hteo da suši. Do sada je važilo pravilo da kada je skupa sveža šljiva onda je jeftina suva i ljudi su se time vodili i prodavali sirov plod. Masovno je išla po 40 dinara i 80 do 85 posto ovogodišnjeg roda je prodato u svežem stanju“, kaže Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Foto: arhiva

Jedan komentar na “Cena suve šljive dostigla 300 dinara

  1. Poštovanje, hoću da kupim 2 pakovanje suvih šljiva u pakovanju od 5 kg. zanima me da li je moguća dosta va bezom poštom u Beograd. Koliko bi me to koštalo?

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *